Spelvärld. Ljuset från skärmarna. Så här kommer det se ut inne i gamingcentret i Täby som öppnar på fredag. Foto: Inferno Online

Här öppnar Norrorts första gamingcenter

I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.

  • Publicerad 17:02, 20 jan 2020

Ett ställe där man kan samlas

På fredag slå Inferno Online Game Court upp portarna i Täby centrum. De spelgalna ägarna vill locka fler Norrortsbor till e-sporten.

– Vi vill att det ska vara ett community och ett ställe där man kan samlas i en öppen och trevlig miljö, säger vd för Fredric Boltenstern.

Det blir företagets tredje lokal efter Södermalm och Odenplan, som i dag är världens största gamingcenter, med rekord i Guinness rekordbok sedan 2010.

– Det är första gången vi kliver in i en centrumanläggning. Men det känns bra då vi kan komma närmare våra användare i Norrort, säger Matthias Engstrand.

70 datorer

I lokalen, som har två våningar, kommer det att finnas 70 högprestanda-datorer där vem som helst kan spela, ensam eller tillsammans.

– Många kör ensamma hemma men det blir en annan sak om man gör det tillsammans, i stället för att gå på bio kan man spela tillsammans, säger Fredric Boltenstern.

Här ska man kunna hitta de flesta data- och tv-spel som Fifa, Counterstrike, Nintendo switch och League of legends. Fredric Boltenstern säger att gamingvärlden under lång tid varit isolerad värld för bara tonårskillar. Men att den bilden nu har förändrats.

– Alla spelar i dag och tanken är att de kan sitta där under flera timmar eller bara 30 minuter. Du lämnar frugan, mannen eller barnet här när du shoppar, säger han skämtsamt.

Kända streamer kommer på besök

I ett speciellt vip-rum kommer det även att finnas tio datorer som kan bokas. Vissa speciella dagar kommer gamingcentret att ha aktiviteter och kända "streamers" planerar att sända från mötesplatsen.

– Vi kommer ha Fifa-turneringar och andra tävlingar där man kan vinna priser, vi ser fram emot att bjuda besökare på en upplevelse, säger Fredric Boltenstern.

Spel. Här är en översiktsbild på hur den nya spelvärlden kommer att se ut. Det röda rummet är VIP.

Några gamingord som är bra kunna:

Streamers: Personer som livestreamar när de spelar dator- och tv-spel.

LAN: Står får ”Local Area Network”. Om du och några vänner spelar tillsammans på samma nätverk, eller om ni riggar upp i en gigantisk sal och spelat tillsammans med många andra. Man använder samma lokala nätverk.

WP: Betyder ”Well Played”, alltså bra spelat. Kan vara trevligt att skriva ibland.

Banna: Bannlysa, välja bort eller stänga av.

Ability: Förmåga, talang och kallas även för spells.

S kritiska till minskade förskoletimmar

Nyheter Vill se mer resurser i stället Vallentuna väljer att begränsa rätten till förskola – helt fel väg att gå, menar oppositionen. De vill hellre se ökade anslag.torsdag 27/2 11:51

Höga vattennivåer ställer till det i Danderyd

Nyheter Husägare har tvingats tillkalla räddningstjänst SMHI utfärdade under onsdagen klass 2-varning för högt vattenstånd i Östersjön. Vattennivån har även ställt till problem i Danderyd.torsdag 27/2 9:07
Stockholm Direkt