Marika Eklund, platsansvarig, lämnar ut skridskor och hockeyklubbor till Erika Lundén och Lumnije Mehmeti på Rädda Barnen. Foto: Claudio Britos

Här öppnar ny sorts bank – lånar ut skidor gratis

Peppad på sportlov men tycker att det är för dyrt att hyra skidor? Nyfiken på boxning men har inga handskar? I veckan öppnar Fritidsbanken i Tumba – ett bibliotek där du kan låna allt du behöver för att ge dig ut i sport- och friluftslivet.

  • Publicerad 12:35, 14 feb 2018

Mitt under vinter-OS och med mindre än två veckor kvar till årets största sporthögtid, sportlovet, slår Fritidsbanken upp dörrarna till sitt sport-och friluftsbibliotek i villan ett stenkast från Tumba centrum.

Den som kliver innanför dörren möts av hyllrader med skridskor, hockeyklubbor och hjälmar hänger i taket och skidorna står som blombuketter i sina ställ.

– Alla ska kunna testa på nya grejer utan att behöva köpa egen utrustning. Visar det sig att man gillar att åka skidor kanske man investerar i det och börjar åka jättemycket, eller så var man nöjd med att testa, säger Malin Bergner.

Fritidsbanken finns på 60 platser i hela landet. Men Botkyrka är först ut i Stockholm. Tanken är att sänka tröskeln för människor att ge sig ut i sport- och friluftsliv. Oavsett hur tjock ens plånbok är och hur ens sportintresse ser ut.

Lånar 13 par skridskor

Trots att de öppnar först på torsdag har de redan haft sitt första utlån.

– Det ringde en kvinna från Skärholmen som akut behövde skridskor till sitt barnbarn som skulle ut och åka med sin skola. Då öppnade vi så hon och hennes man kunde komma och hämta ett par skridskor här, berättar Malin Bergner.

Och fler står på rad för att låna. Lumnije Mehmeti och Erika Lundén från Rädda Barnen har kommit för att hämta ut 13 par skridskor och hjälmar till en grupp ensamkommande barn som ska åka skridskor i Vasaparken.

– Vi hade inte kunnat göra det här utan Fritidsbanken, var ska vi få 13 par skridskor ifrån? Att vara med på aktiviteter är ju en fråga om resurser, alla har inte råd med utrustning, säger Lumnije Mehmeti.

Det finns en massa gympaskor och fotbollsskor att låna på Fritidsbanken. Foto: Claudio Britos

Bra grejer. Malin Bergner, projektledare, har fått utrustningen från en insamling som TV4 gjort. Foto: Claudio Britos

Redo. Malin Bergner och Marika Eklund är peppade inför öppningen torsdag 15 februari. Foto: Claudio Britos

För dem som föredrar att inte sporta i minusgrader och snö finns det också ett utbud. Skateboards, kickbikes, basketbollar, boxningshandskar och golfklubbor är några fynd som Malin plockar fram.

– Man kan ju komma förbi och låna en kickbike och åka ut och köra lite i några timmar och sen lämna tillbaka den, säger Malin Bergner.

Sport-och friluftsbanken drivs av Botkyrka kommun, men är öppen för precis vem som helst oavsett var man bor.

Personer som arbetstränar genom socialpsykiatrin har byggt hyllorna och inrett lokalen, och de kommer också att jobba med utlåningen tisdagar, onsdagar och torsdagar.

– Vi börjar så, men hoppas att det ska bli så populärt att vi behöver ha öppet mer, säger Malin Bergner.

Söker bortglömda grejer

Utrustningen kommer från en insamling som TV4 gjort. Men den som har saker som står bortglömda i förrådet får gärna lämna in dem här.

– Det finns så många skridskor, skidor och pjäxor som aldrig får komma ut. Vi vill att de ska få swischa på isar och ner för backar, säger Malin Bergner.

Att folk behåller det de lånar tror hon inte är någon stor risk.

– Det vet man ju aldrig. Men på alla andra platser där Fritidsbanken finns har det inte varit något problem.

Låna alltifrån skidor till golf

Vad? Utlåning av sport- och fritidsutrustning gratis.

Var? Dalvägen 13, Tumba.

När? Tisdagar och onsdagar 12 till 15, torsdagar 12 till 19.

Vill du lämna in utrustning eller boka i förväg? Då kan du höra av dig till Marika Eklund, platsansvarig: marika.eklund@botkyrka.se eller ringa 070-77 615 88.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.