Återanvändning. Linda Hansson och Louise Lemming har flyttat sitt Vintagefabriken till Fridhemsgatan. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Här öppnar ny vintagebutik på Kungsholmen

Midsommarkransen är ute, Kungsholmen är inne. Fridhemsgatan har blivit med nyinflyttad butik för begagnat och handgjort. "Vintagetrenden i Kransen har avtagit", säger damerna bakom.

  • Publicerad 19:20, 7 mar 2019

Affären är döpt till Vintagefabriken, de som styr heter Linda Hansson och Louise Lemming.

Efter sex år i Söderort har de hamnat i city och har flyttat in i konceptbutiken Swedish Nature Collaborations.

– Kul med nystart! Innerstaden har blivit mer öppen för vintage. Människor fattar att det inte är samma sak som håliga kläder och trasiga möbler. Jag är uppvuxen med att gamla saker slängs. Vi vill visa att man inte behöver göra det, säger Linda Hansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vintagefabrikens grej är barnkläder och inredning. Hansson kategoriserar vintage som saker som andas och har levt livet: "Ljusstakar från 1800-talet, 60-talets matbord, en trenchcoat från 70-talet."

När duon gav sig in i branschen var 40-50-talet hett. Nu är 70-talet inne, något som finvintage, alltså "Antikrundan" och Antikmässan, fnyser åt. Vem vet – om tio år kanske 80-talet är vintage?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När Vintagefabriken öppnade i Midsommarkransen var de med om att bygga upp områdets retrostämpel med många olika butiker och kreatörer.

– Ja, vi var ett stort garde där ett tag. Och Kransen har några av Stockholms mest medvetna konsumenter när det gäller hållbarhet och att återvända. Men vintagetrenden har avtagit där, tycker Louise Fleming.

Deras bästa vintagefynd

Louise: "Strängnäs stift sålde av alla sina taklampor modell Pia, designade av Tore Ahlsén. De var superbilliga och gav mängdrabatt. Jag köpte fem stycken. Behöll två och sålde de andra med förtjänst. Jag är väldigt nöjd över det."

Linda: "Jag går på känsla, inte designers. Så jag säger alla mina speglar. Det är min besatthet. Jag har åtta stycken, blandade ramar, tidsåldrar och storlekar. En spegel lyfter verkligen ett rum och det är något man ska köpa vintage. Det är inte dyrt."