Tour de Hornsberg. Kalle Lööw, kaféägare, med kända cyklister i bakgrunden. Mannen med glasögon är Greg LeMond, som gett namn till Lilla Le Mond. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Här öppnar nytt cykelkafé på Kungsholmen

Sacre bleu! Söders Cykelcafé Le Mond öppnar upp en filial på Kungsholmen. Lilla Le Mond ska locka fikasugna cykelentusiaster och kaffenördar till Hornsbergs öde slutpunkt.

  • Publicerad 12:02, 6 feb 2019

Idén föddes 2014. Cyklister behöver kaffe, socker, energi – men vill inte lämna sin hoj för 70 000 kronor utanför. Kalle Lööw startade därför Le Mond på Folkungagatan, där tvåhjulingarna får haka på sina ägare in på en tår. Och det blev succé.

Nu öppnar Lööw – som för fem år sedan kunde massor om cykling men absolut noll om kaffe, kök och käk – Lilla Le Mond längst ner på Lindhagensgatan vid Hornsbergs strand.

”Cyklister är mer givmilda”

Konceptet är detsamma med nördigt specialkaffe och drop coffee, lunch, brunch, lite öl, lite vin, kvällsöppet på helger, och cykeltävlingar på storbildsskärm. Dock får cyklarna stanna utanför här. Det heter Lilla Le Mond av en anledning. Tanken är att försöka få staden att fixa en ordentlig cykelhage utanför.

Premiär är den 16 februari och Lööw, som jobbar fyra dagar i veckan som socionom, är i full fart med att fixa i ordning det sista i raw food-stället Grab Greens gamla lokaler. Han bygger det mesta själv.

– Jag har jobbat 20 år inom det sociala och vill fortsätta göra det, där gör jag en skillnad. Kaféet är min egotripp, förklarar han.

Är inte det här ett väldigt öde hörn av Kungsholmen?

– Vi vill fånga upp Västerortscyklisterna, de som cyklar ute på Ekerö och Färingsö. Och hyran är betydligt lägre än på Söder. Jag ser det här som ett område på väg uppåt. Det finns enormt många som jobbar här som behöver äta lunch. Dessutom: här låg förr Hornsbergsvelodromen.

Ska man känna till det?

– Ja, det kanske är lite cykelnördigt. Men det är häftigt att Stockholm haft en velodrom, den fanns bara i tio år, från 1923.

Varför de två kaféerna heter Le Mond? Jo, givetvis är det efter Greg LeMond, den amerikanska tävlingslegendaren.

Full rulle – och sedan en bulle

Raw food ut, cykling in. Här ska Lilla Le Mond öppna. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson