Arbetstid. Ola Larsson och Jesper Broström testar planen inför öppningen som sker inom några veckor. Foto: Hege Hellström

Här öppnar nytt mecka för fotbollsfantaster

Fotboll är inte bara en fysisk sport – utan också en teknisk sport. Det menar skaparna bakom Danderyds nya fotbollssatsning: Supercenter.

  • Publicerad 16:16, 7 feb 2019

Två fotbollsfantaster filar nu på de sista detaljerna nere i det som var Lek och bus lokaler under Ikea i Enebyängen. Det är Ola Larsson med ett förflutet som elitfotbollsspelare och teknisk direktör för Hammarby och fotbollsnörden och affärsmannen Jesper Broström som kommit på det nya konceptet Supercenter.

– Det började med att vi skapade två appar, en för tränare och en för spelare, med en viss estetik och fotbollsmetodik. Nu tar vi den fotbollsmetodiken och estetiken vidare till Supercenter, berättar Ola.

Och det är verkligen inte som man tänker sig fotboll – grönt och soligt. Nej, här är det svart konstgräs, glas och neonlysrör.

– Man ska känna sig som ett proffs när man lirar här, säger Ola. 

Planerna är små, 11 gånger 23 meter, med glas runt omkring.

– Om man ser fotboll som en individuell idrott, där man tränar teknik, behöver man inte så mycket utrymme. Man kan träna allt utom målvaktsutsparkar, säger Ola.

Teknikfreak. Bakom Ola Larsson och Jesper Broström syns väggen där man övar målskytte. Foto: Pontus Johansson

Vill göra fotbollen tillgänglig

Tanken är också att Supercenter ska få fler att söka sig till – och stanna kvar i – fotbollen. Jesper Broström tror att platsbristen på länets fotbollsplaner gör att ungdomar väljer att sluta spela.

– Och så blir de stillasittande. Vi vill se barn i rörelse, säger Jesper.

Här är det meningen att fotbollslag ska kunna komma med egen tränare, kompisgrupper kan hyra en plan och Supercenters egna tränare finns också på plats för individuell träning, gruppträning eller lagträning.

– Men vi ska också ha fotbollsskola, fotbollsfritids och fotbollskalas, säger Jesper.

För de äldre kommer det att finnas gåfotboll. Och för teknikfreaken finns en vägg med lampor som tänds, där bollen ska sättas. En rund ring kallas "icon ring", och även där ska man släcka lampor.

– Då tränar man även speluppfattning, förklarar Ola. 

Centret öppnar inom två till tre veckor. 

– Fotbollen är ganska konservativ och vi utmanar en del normer om vad fotboll är. Vi vill utveckla fotbollen och hoppas att det här ska gå så bra att vi kan öppna fler center och på så sätt göra fotbollen tillgänglig för fler, säger Jesper.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt