KRITIK. Det har varit ett stort missnöje med att det inte har funnits någon organiserad uppställning av elsparkcyklar i Stockholm. Nu ska staden införa hotspots. Foto: Michael Toll

Här öppnar Stockholm p-platser för elscootrar

Nästa vecka räknar staden med att lansera de första kommunala uppställningsplatserna för elsparkcyklar i Stockholm. Inledningsvis handlar det om ett 30-tal uppmålade parkeringsytor runt om i innerstan och ytterligare ett antal laddstationer planeras att uppföras.

  • Publicerad 18:24, 28 jun 2019

Stockholms stad kom i våras överens med elscooterföretagen om ett antal åtgärder för att få till en mer organiserad hantering av de eldrivna sparkcyklarna som sedan ett knappt år tillbaka har blivit allt fler på Stockholms gator.

Stockholms nya hårda krav på elscootrarna

Där ingick bland annat att ordna ett system med uppställningsplatser för att förhindra trafikstörningar och nedskräpning.

Nu är det dags att lansera de första så kallade hot spots-områdena.

Under nästa vecka planerar staden att markera upp parkeringsytor enbart för elscootrar på olika platser runt om i innerstan.

DEBATT: "Jag skadar mig på alla skräpande elscootrar"

En lista håller på att arbetas fram där det i nuläget är klart med åtminstone 28 adresser.

–  Det blir 25-35 platser med rutor och anvisningar om att här kan du ställa din elsparkcykel. I princip är alla platser i innerstan. Och då är hälften City och hälften på malmarna, säger Johan Sundman, projektledare på trafikkontoret.

"Vi varit väldigt restriktiva"

Det står samtidigt klart att ett antal laddstationer, med ställ till elscootrarna, också ska placeras ut. Dessa ska drivas av ett externt företag och tanken är att de ska finnas vid centrala platser och kollektivtrafikknutpunkter.

– Det är sådan platser vi siktar på när det gäller ställen, säger Johan Sundman.

Fritt fram för ännu fler elscootrar i Stockholm

Stadens parkeringsrutor kommer att markeras upp med en folie på marken. Rutorna ska bli 120 centimeter breda för att få plats med en sparkcykel och mellan 4,5 upp till 15 meter i längd.

– Vi sätter en folie på marken som fungerar ungefär som ett klistermärke. Där kommer det att var en stiliserad bild på en sparkcykel och en text där det står ”Tack för att du lämnar din sparkcykel här”. Vi vill undersöka hur det håller. I övrigt har vi varit väldigt restriktiva med att ha olika markeringar i marken, säger Johan Sundman.

"En fråga för bolagen"

I planen ingår även att elscooterföretagen själva ska upprätta cirka 400-500 virtuella platser i sina appar.

Johan Sundman menar dock att det är viktigt att bolagen skapar incitament för kunderna att använda stadens fysiska uppställningsplatser, exempelvis rabatt på hyreskostnaden.

– Annars är risken stor att de inte används. Som användare måste det finnas skäl att åka lite längre för att lämna på en hotspot i stället för att parkera där de är för stunden. Men det är som sagt en fråga för bolagen, det är ingenting som staden kan styra, säger han.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) betonar vikten av att ha fysiska parkeringsplatser som komplement till de virtuella, som även de har tagits fram i ett samarbete mellan staden och aktörerna enligt honom.

Kommer det här göra att det blir mer ordning på de parkerade elscootrarna?

– Jag tror att det kommer göra det tydligare för alla, att vi skapar en större ordning och en känsla att vi har ett system som hanterar det här. Där ligger vi i Stockholm i framkant, säger han.

Här ska staden markera upp parkeringplatser för elscootrar i Stockholm

Här är gatorna som staden planerar att markera upp för uppställningsplatser av elscootrar. På vissa av gatorna kan flera uppställningsplatser förekomma. Vissa platser kan komma att ändras eller försvinna under processen.

Kungsholmen, 3 platser

Hantverkargatan utanför Stadshuset

Fleminggatan utanför tekniska nämndhuset

Norrmalm, 16 platser

Vasaplan

Kungsgatan

Klarabergsgatan

Hamngatan

Norrmalmstorg

Kungsgatan

S:t Eriksplan

Odenplan

Rådmansgatan

Östermalm, 3 platser

Birger Jarlsgatan

Karlaplan

Södermalm och Gamla Stan, 6 platser

Kornhamnstorg

Swedenborgsgatan

Sankt Paulsgatan

Ringvägen

Långholmsgatan

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre