Maria. Här på Wollmar Yxkullsgatan ska det nya sprututbytet flytta in. Foto: Sacharias Källdén

Här öppnar Stockholms nya sprututbyte

Plats är hittad. Och beslut fattas inom kort. Nu får Stockholm ett nytt sprututbyte för narkomaner.

  • Publicerad 13:45, 23 okt 2018

Stockholm har redan ett sprututbyte. Sedan 2013 kan de som injicerar droger byta sina uttjänta kanyler och sprutor gratis på S:t Görans sjukhus på Kungsholmen. Men behovet av en andra klink har länge beskrivits som stort.

Förra året trodde man sig ha hittat plats för en ny klinik, vid Gullmarsplan. Men efter kraftiga protester från grannar och politiker slopades de planerna helt i februari i år. Sedan dess har landstinget letat på. Och nu har man hittat lokaler som man anser lämpliga.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

Det andra sprututbytet blir i det så kallade Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan, vid Mariatorget på Södermalm. Formellt beslut fattas inom två veckor av tjänstemännen på landstinget och man hoppas vara igång med verksamheten innan årets slut efter mindre ombyggnationer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sprututbyte nummer två kommer att flytta in i samma hus som en enhet för hemlösa samt en för beroendevård. Idag sköts vården i Mariahuset av Capio men Prima kommer att ta över i framtiden.

– Vi har gått igenom hela staden för att hitta bra lokaler. Vi har letat och letat och kommit fram till att det här blir en bra lösning. Med den vård som redan finns där blir det en bra blandning, säger Liberalernas Jessica Ericsson, landstingspolitiker som länge drivit den här frågan. Ericsson är ordförande för beredningen för folkhälsa och psykiatri.

Tidigare sa ni att det var viktigt att kliniken skulle ligga i Söderort för att nå de brukare som bor där. Har ni ändrat er gällande det?

– Söderort var inte det viktigaste. Det viktigaste är att det är lätt att ta sig dit. Och att det ens är möjligt att göra det där. Allt vi har kollat på överallt – inget har gått eller så har lokalerna inte varit tomma, säger Ericsson.

Hätsk stämning på möte om nytt sprututbyte

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android