Julgranshandlare. Anna Benson håller på att flytta i Mood-gallerian där hon öppnar kanske världens första julgransbutik till helgen. Foto: Andreas Jennische

Här öppnar världens första granbutik

Shoppa julklappar och julgran på ett och samma ställe. Det är tanken med Anna Bensons nya julgransbutik på Regeringsgatan. Fast den riktigt trendiga köper ett annat träd.

  • Publicerad 17:30, 22 nov 2016

Det är granhandlaren Anna Benson, delägare i familjeföretaget Smålandsgran, som nu applicerar showroom-tänket på julgransbranschen och flyttar in i Mood-gallerian.

Lukta, måtta och betala på plats – och få granen hemlevererad dagen efter, är upplägget. I butiken finns ett antal skyltexemplar av olika storlekar och typer och sedan får kunden hem en likadan.

LÄS ÄVEN Klämma i butik och sedan e-köpa hem – showrooms är nya trenden

StockholmDirekt träffar henne när hon är i full gång med att flytta in i butikslokalen.

– Jag vill att man ska kunna handla julgran på ett modernt sätt. Medan man shoppar sina andra julklappar ska man även kunna köpa sin gran, säger Anna Benson.

Här ska stå ett femtontal olika barrträdsvarianter när allt är klart. Alla ekologiskt odlade och av så kallad premiummodell, vilket betyder att de håller vissa förutbestämda mått.

LÄS ÄVEN Låt din julgran hjälpa fisken i Riddarfjärden

Att öppna i en galleria som Mood var hennes egen idé.

– Här finns moderna och medvetna kunder som jag tror uppskattar detta, säger hon.

Vad är det trendigaste på julgransmarknaden i år?

– Tall. Tall kommer mer och mer. Vi säljer en hel del tallar även om jag inte hunnit ta hit några än. Men det vanligaste är kungsgran, åtminstone i Stockholm, säger Anna Benson.

Några råd när du handlar gran

Se till att den är huggen så sent som möjligt. Har du möjlighet att hugga din egen gran vänta till den 23:e om du vil maxa den till julafton.

Låt den stå svalt ett dygn innan du tar in den i värmen. Har du inget garage, kanske ställa den trappuppgången?

Vatttna den rikligt under de första dygnen. Den ska aldrig bli torr.

När du köper en gran, be om att få en nytt snitt så att den börjar dricka när du tar in den.

En medelstor rödgran kostar som regel runt 300-400 kronor. Kungsgranar är något dyrare.