HELHETSTÄNK. När Saga Hartikainen öppnar sitt drömkafé står själen i fokus. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Här öppnar vegankafé med holistiskt center på Söder

Lågmäld mantrasång, lugna färger, livscoaher och sockerfria rawfood-semlor. Sagas nya kafé ska få Södermalmsborna att lära sig må bra på alla sätt.

  • Publicerad 13:30, 8 feb 2019

Saga Hartikainen har öppnat Shinecafé på Kvarngatan 20. Det kombinerade fiket och holistiska centret är resultatet av hennes barndomsdröm om att skapa en lugn oas på Söder där människor kan återhämta sig, äta nyttigt och lära känna sig själva.

– När jag var tretton år var jag ganska analytisk. Jag undrade varför människor mår dåligt och hur man kan hjälpa dem. Jag insåg hur viktigt det är att få förutsättningar för att skapa en sund relation till sig själv och ville skapa en plats dit man bara kan komma och fylla på med kraft, säger kafégrundaren.

Smälta dagens intryck

Kaféet har öppet alla dagar i veckan, är sockerfritt, glutenfritt och veganskt och har "låga priser för att möta så många plånböcker som möjligt". Fiket är wifi-fritt och de som kommer uppmuntras att ta det lugnt med sina smartphones – så de istället kan smälta dagens intryck och komma ikapp sig själva.

I lokalen finns även två rum där folk kan hyra in sig och hålla kurser på temat andlig utveckling. Det är den delen som utgör det holistiska centret.

"Inte flummigt längre"

– Utbrändhet är något som ökat markant och det är inte konstigt med tanke på alla massintryck vi matas med nuförtiden genom smartphones och allt. Det finns en ökad efterfrågan på sådana här platser. Det är inte flummigt längre, många har förstått att det är bra verktyg för att komma ner i varv.

Saga hoppas att fler liknande ställen ska öppna och att även hon kan expandera framöver.

Josefine Thureson Kämpe