Våga. Charlie Hedberg, 19, och Adam Löwenberg, 16, tycker det är viktigt att våga göra det man vill. Foto: Mikael Andersson

Här övar framtidens stjärnor i Danderyd

Nybörjare och de som är mer vana. Gitarrister och pianister. Sångare och låtskrivare. Under sportlovet samlas de alla på Danderydsgården för att tillsammans öva, våga och växa.

  • Publicerad 15:51, 6 mar 2020

På nedervåningen i Danderydsgården, kommunen kulturhus, sitter Charlie Hedberg,19 och Adam Löwenberg, 16. De har varsin gitarr i händerna och övar på egenskrivna låtar. De är båda med på artistskolan Stage Academys songwriting-kurs.

– Vi har fått lära oss lite om vad man kan tänka på när man ska skriva en låt, ,säger Charlie och Adam fyller i:

– Vi har gått igenom olika delar och vad man kan använda för knep om man inte vet hur man ska ta sig vidare.

De jobbar ihop på dagens workshop, men deras resor hit ser lite olika ut. Adam har tidigare gått låtskrivarkurs och varit med på ett antal artisttävlingar bland annat. Medan Charlie först i höstas tog steget att vara med på sin första workshop. Innan dess hade hon mest sysslat med musik hemma.

– De här tillfällena är väldigt värdefulla för mig, man inspireras av andra och får hjälp, säger Charlie.

– Ett sånt här tillfälle gör att man verkligen kan utvecklas tillsammans med andra som vill utvecklas och det är det som är så bra. Man får ha kul och lära sig av varandra, säger Adam.

"Man ska bara köra och göra sin grej"

Även om deras karriärer än så länge ligger i startgroparna har de båda drömmar och mål för framtiden.

– Jag vill sprida glädje genom musik, jag vill att man ska kunna känna igen sig i min musik och bara ha kul, säger Adam

– Jag vill kunna bli så inflytelserik att jag kan vara en förebild för andra. Ens förebilder har hjälpt en mycket och man ser upp till dem. Det skulle vara jättecoolt att få vara en sån person för någon annan, säger Charlie.

Tio ungdomar har samlats på Dandeydsgården denna onsdag. De är uppdelade i mindre grupper. Några spelar piano, några gitarr och några sjunger bara och det finns inga förkunskapskrav.

– Här kan man verkligen vara nästan proffs och total nybörjare. Man får den hjälpen man vill ha, säger Charlie.

– Man måste tro på sig själv. Jag känner många som är duktiga, men som inte vågar. Men jag känner bara att man ska inte tänka på vad andra säger, man ska bara köra och göra sin grej, säger Adam.

Ella Ranje,14 och Natalie Reigo,13 övade vid pianot under workshopen. Foto: Mikael Andersson

Adam Jönsson är verksamhetschef på Stage Academy och en av två som är med och leder workshopen. 

– Vi är måna om att deltagarna ska få utmana sig själva och växa. Så vi försöker få upp dem på scenen i slutet av workshopen. Det brukar sluta med att de allra flesta uppträder. Vi har aldrig varit med om att någon ångrat att de uppträdde, de känner att de växer av att göra något utmanande. 

"Så häftigt att vi kan göra det här"

Adam berättar också att de pratar med deltagarna om det mentala. 

– Man kan tänka: "Vad ställer du för krav på dig själv nu?" jo att det måste vara bra. Men det måste vi få bort annars kommer du inte komma framåt. 

Workshopen är en del i ett samarbete mellan Stage Academy och Danderyds kommun. Men Adam Jönsson berättar att det kan komma ungdomar från hela Sverige till Danderyd för att vara med. 

– Det är så häftigt att vi kan göra det här. Och de här lokalerna är så fina, det är kul att se att det ger något till Danderydsungdomarna också. 

Stöttar. Adam Jönsson är verksamhetschef på Stage Academy och en av ledarna under workshopen. Foto: Mikael Andersson

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34