Under trygghetsvandringen upptäcktes bland annat ett hål i marken som en av deltagarna snubblade över. Foto: Sacharias Källdén

Här patrullerar polisen med Kungsholmsbor

Mer belysning, övergångsställen anpassade för funktionshindrade och mindre klotter. Det var några önskemål när polisen och staden höll i en trygghetsvandring kring Fridhemsplan i onsdags.

  • Publicerad 16:34, 25 okt 2018

Ett 20-tal personer har samlats vid Fridhemsplan för att gå på en så kallad trygghetsvandring på Kungsholmen. Polis, fältassistenter och representanter från Sisab och MTR är några av dem som är på plats. Turen går från Drottningholmsvägen fram till S:t Eriksgatan, via Sankt Göransgatan och Kronobergsparken till Fleminggatan och tillbaka till Fridhemsplans t-banestation.

Jackeline Nino och Ralf Linderstam, båda 14 år, går i åttan i Rålambshovsskolan. Jackeline är medlem i Kungsholmens ungdomsråd och båda hänger mycket kring Fridhemsplan. De undviker alltför mörka platser och tycker att belysningen i stadsdelen kan förbättras. Framförallt i Kronobergsparken.

Nu ska polisen synas mer på Kungsholmen

– Jag undviker alltid Kronis på kvällen. Det är obehagligt när folk sitter och dricker på bänkarna i parken. Jag går runt i stället om jag ska någonstans, säger Ralf Linderstam.

Vid övergångsstället på Drottningholmsvägen precis invid tunnelbanan stannar Gunilla Rothelius, brottsförebyggare på Stockholmspolisen, upp.

– Såg ni? Jag höll på att bli påkörd av en cyklist, säger hon och påpekar att det är svårt att se eftersom trafiksignalen bara sträcker sig över fälten där bilarna kör. Vid cykelbanan måste man ta sig en extra koll om det kommer någon åkandes.

Fredhällsbon Karin Lemberg representerar funktionshinderrådet på Kungsholmen och påpekar att det vid flera övergångsställen är svårt att ta sig ner från trottoaren till gatan med rullator. Bland annat på Kronobergsgatan i korsningen vid Parkgatan.

– Här blir det fritt fall. Men jag har ett knep för att inte ramla, säger hon och tar sig ner baklänges.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Flera av diskussionerna under promenaden handlar om framkomlighetsfrågor, bland annat att det är svårt för personer med olika funktionshinder att komma fram när butiker och restauranger ställer ut "gatupratare" på gatan. Flera konstaterar även att det finns mycket oönskat klotter på fasaderna.

Synpunkterna kommer att sammanställas och efter vandringen var Jennifer Stoor, preventionssamordnare på Kungsholmen, nöjd.

– Mitt jobb nu är att se till att de olika synpunkterna följs upp med berörd part. Vi samarbetar ju med polisen, MTR, olika förvaltningar i staden, kyrkan och Stadsmissionen, säger hon.