Insidan som räknas. Fasaden må vara grå och intetsägande – men snart ska huset i Sundby fyllas av kreativt skapande i olika former. Elias Aabjerg som själv är ljuskonstnär, vill starta flera ateljéhus runt om i stan. Foto: Mikael Andersson

Här planeras nytt ateljéhus i Sundby

Snart kan Sundby bli en samlingsplats för målare, filmare och andra konstnärer. Här är planen att en kontorsbyggnad intill villorna ska göras om till 21 konstnärsateljéer.

  • Publicerad 11:43, 7 mar 2019

Jag hoppas kunna starta minst två hus till så småningom, varav ett är tänkt att vara replokaler för olika band. Men Spånga blir flaggskeppet

Spindeln i nätet. Elias Aabjerg, själv ljuskonstnär, vill starta flera atljéhus runt om i stan. Foto: Georgios Dimitrio

Ett stenkast från Sundbyskolan, på Arrendevägen, ligger den grå byggnaden som inom kort kan bli desto mera färgstark inuti.

Här vill Elias Aabjerg, 23, själv konstnär som skapar ljusinstallationer, starta ett nytt ateljéhus.

– Det började med att jag och några kompisar själva letade efter ateljéer att hyra. Vi upptäckte att det var svårt. Antingen var de bara för redan etablerade konstnärer, eller så var de för stora eller för dyra. Det var krångligt, säger Elias Aabjerg.

Han är inte ensam om att ha gått bet i sökandet efter en ateljé, det råder brist på dem i Stockholm.

Mål: Skapa 200 ateljéer

Därför fick kulturförvaltningen år 2016 i uppdrag att skapa 200 konstnärsdrivna ateljéer fram till 2020. Elias Aabjerg är en av flera som nappat och fått gå en utbildning i kulturförvaltningens regi om hur det går till rent praktiskt.

Katrin Behdjou Arshi är projektledare och kulturlots på kulturförvaltningen.

– De har fått lära sig hur man bygger upp en ateljéorganisation, en del ekonomi och lite juridik, samt fått lokaler med bra förutsättningar att starta ateljéhus i, säger hon.

LÄS MER: Idag slår Vällingbys nya konstnärskluster upp portarna

Hoppas vara igång i maj

Konstnärerna har valt olika former för sina verksamheter, vanligast är någon typ av förening. Men Elias Aabjerg startade ett aktiebolag.

– Man agerar trots allt på en marknad. Det började med att jag sökte en ateljé men nu gillar jag nästan företagandet mer! Jag hoppas kunna starta minst två hus till så småningom, varav ett är tänkt att vara replokaler för olika band. Men Spånga blir flaggskeppet, säger han.

I dagsläget jobbar han deltid som träslöjdslärare men han hoppas framöver kunna jobba heltid med Kulturterminalen, som bolaget heter.

– Jag hoppas kunna betala mig själv, men eventuell vinst ska gå tillbaka in i bolaget.
I framtiden vill jag utöka med galleriverksamhet, säger han.

Konstnärer redo flytta in

Planen är att huset i Sundby ska börja fyllas med konstnärer någon gång i maj. Alla detaljer i hyresavtalet med fastighetsägaren är inte klara. Men flera personer har anmält intresse och några är redo att flytta in när allt är klart.

– Det är både unga och äldre, män och kvinnor. En del är yrkesverksamma och andra skapar på fritiden. De gör också olika saker, det är måleri, någon dokumentärfilmare, en konststudent. Det är stor variation, säger Elias Aabjerg.

200 ateljéer

Kulturförvaltningen ska inom ramen för Ateljéstrategi 2017-2020 skapa 200 konstnärsdrivna ateljéer för kulturutövare.

25 personer, själva aktiva inom kulturområdet, har gått en utbildning i stadens regi om hur man gör för att driva ateljéer.

Nyligen öppnade ett ateljéhus för konst och form i Vällingby och i fjol startades ett med inriktning på dans i Östberga.

Källa: Kulturförvaltningen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Planerade konstsnöspåren i Ängsjö ligger på is

Nyheter "Hur det kommer att bli står skrivet i stjärnorna" Det lär dröja innan det finns ett konstsnöspår på plats i Ängsjö. Kommunen jobbar just nu med att se över planerna på nytt.onsdag 20/3 16:31

Hantverk ska knyta samman hela Järva

Nyheter De bjuder in till samtal om demokrati Med garn och virknålar som medel vill ett nybildat nätverk få folk från områdena runt Järvafältet att mötas. Målet är att bygga broar mellan grannar som annars aldrig möts och samtala om hållbarhet,...onsdag 20/3 16:05