Här räddas den uppblåsta igelkotten

En uppblåst, skadad igelkott – högst troligen sparkad i ansiktet av en människa – fick nyligen åka djurambulans från Ingarö till Östermalm där den dränerades på två liter luft.

  • Publicerad 19:12, 2 aug 2018

För ett par veckor sedan kom en uppblåst igelkott till Grönskans viltrehabilitering på Ingarö.

– Den var rejält uppblåst, stor som en basketboll. Vi kontaktade Catarina Krång som är expert och tidigare har rehabiliterat liknade men betydligt mindre extrema fall, säger Anders Fredblad, viltrehabiliterare på Grönskan.

Igelkotten fick efter undersökning åka med djurambulans till Evedensias djurklinik vid Roslagstull. Där är de experter på vilda djur.

– De har vårdat massor av igelkottar och kunde se att det varken var en trafikskada eller en lunginflammation. Högst troligt är det en människa som har sparkat den i ansiktet, säger Anders Fredblad.

På djurkliniken dränerades igelkotten på två liter luft, men blåstes sedan upp igen. Man upptäckte då att en av bihålorna skadats. Bihålan läckte in luft under huden och blåste upp igelkotten till en ballong.

– De har väldigt elastisk hud. Självklart led den men i och med den elastiska huden kan det se värre ut än vad det är, säger Anders Fredblad.

Nu är igelkotten piggare igen och tillbaka på Ingarö.

– Jag har precis matat den med mjölkersättning och gett den antibiotika. Den lubbar runt i sitt lilla hägn. Planen är att den ska släppas fri om två veckor ihop med fler igelkottar, säger Anders Fredblad.

Uppsvullen. Igelkotten fick dräneras på två liter luft. Foto: Anders Fredblad

Friskare. Den lilla igelkottstjejen är nu tillbaka i Grönskans viltreservat och står på antibiotika. Foto: Anders Fredblad