Stegvis. Tjugo domkrafter lyfter upp Gasklocka 4, som vägde 2500 ton innan nedmonteringen började. Gasklockan byggdes 1932 och var i bruk senast 2010. Foto: Robin Högberg

Här rivs ett av Stockholms landmärken

90 meter och 2 500 ton är på väg ner. Nu är rivningen av den maffiga gasklockan i Hjorthagen, som syns från stora delar av stan, igång.

  • Publicerad 16:49, 14 dec 2017

Rivningsarbetet av gasklocka 4 i Hjorthagen har pågått i en vecka. Det klassiska landmärket håller på att monteras ned, bit för bit.

Hittills har gasklockan reducerats med 10 meter. Byggnaden vilar på 20 domkrafter och sänks nedifrån i etapper, med drygt en och en halv meter per dygn.

– Vi skär bort 1,6 meter mellan varje domkraft, och sänker gasklockan med motsvarande höjd. Totalt kommer vi ha genomfört 52 sänkningar, säger Bo Persson, projektledare för detaljplanen för gasklocka 3 och 4.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att gasklockan sänks nedifrån har flera fördelar. Det underlättar för rivningsarbetarna, som inte behöver åka upp och ned utan kan jobba från marknivå. Risken minskar också att borttagna plåtbitar från gasklockan, som står i tätbebyggt område, fångas upp av vinden och orsakar skada. När 15 meter återstår rivs klockan i stället uppifrån med hjälp av en rivningskran.

Gasklockan är säkrad invändigt för att förhindra att den välter eller börjar glida. Men rivningsarbetet är ändå känsligt för väder och vind. När Östermalmsnytt besökte gasklockan i torsdags hade rivningen fått skjutas fram eftersom det blåste 14 sekundmeter tidigare på förmiddagen.

– Då finns det risk för att byggnaden kommer i obalans, säger Martin Ottosson, kommunikationsstrateg, Norra Djurgårdsstaden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Syftet med rivningen är att ge plats åt en ny maffig byggnad med förskola och butikslokaler i bottenplan och cirka 320 lägenheter i våningarna ovanför.

Målet var tidigare att gasklockan skulle vara borta redan vid årsskiftet. Slutdatumet för rivningen, såväl som tidpunkten för byggstart av byggnaden, har dock fått skjutas på framtiden.

– Det främsta skälet var att vi hittade olja i botten på klockan som vi då var tvungna att ta bort innan vi kunde sätta igång med rivningen, säger Martin Ottosson.

Rivningen väntas nu vara klar någon gång i mars eller april. Byggstart och inflyttning är, trots förseningarna, fortfarande planerat att ske under 2018 respektive 2021.

Så här såg gasklockan ut före rivningen. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.