Bosse Adolfsson, till vänster, är raggare och SD-politiker från Ådran. Han är övertygad om att raggarkulturen i området är en del av förklaringen bakom partiets uppsving. Foto: Björn Bergman/Claudio Britos

Här röstar var tredje väljare på SD

Sverigedemokraterna är det parti som vuxit mest – och Huddinge är inget undantag. HuddingeDirekt tog en tur till SD-fästet Gladö kvarn för att snacka missnöjet med kommunen och partiets popularitet bland raggare.

  • Publicerad 16:06, 11 sep 2018

Nerför en grusväg i Gladö kvarn går Daniel Hämäläinen med sina två hundar och ett leende på läpparna. Han är glad över Sverigedemokraternas framsteg. Precis som en tredjedel av väljarna i Gladö kvarn, Lissma och Ådran röstade han på SD i riksdagsvalet.

– Det är värt att testa Jimmie i fyra år för att se om han kan göra något åt brottsligheten och invandringspolitiken. Det går inte att dalta med brottslingar, det är som med barn. Jag och många andra i det här området är själva uppvuxna i förorter söder om stan och har sett hur det kan gå, säger han.

Moderaterna tappade hela 12,9 procentenheter i valdistriktet samtidigt som Sverigedemokraterna växte med 10 procentenheter. Det innebär att SD för första gången blir största parti i ett Huddingedistrikt.

I kommunvalet röstade en fjärdedel av väljarna på SD. Det gjorde däremot inte Daniel Hämäläinen.

– Jag tog Moderaterna i kommun och landsting, SD-politikerna är inte tillräckligt vassa där än.

Många raggare och motorburna har gått från M och S till SD. Dels har det att göra med soppapriserna förstås, våra bilar är rätt dyra att åka med

En av tre. SD-väljaren Daniel Hämäläinen tycker att det är dags att ta i med hårdhandskarna mot kriminella. Foto: Claudio Britos

SD – raggarpartiet

I Sverigedemokratiska kretsar viskas det om Bosse-effekten. Ådranbon Bosse Adolfsson är raggare och SD-politiker i Huddinge kommun. Enligt egen utsago känner han drygt 200 av Gladö kvarn-Lissma-Ådrans 877 väljare personligen.

– Närheten till någon som jobbar i kommunen har såklart inverkan. Det är bara att ta kontakt med mig om man vill mig något eller har en åsikt, säger Bosse Adolfsson.

Men huvudanledningen till partiets framgångar i området tackar han raggarkulturen för.

– Många raggare och motorburna har gått från M och S till SD. Dels har det att göra med soppapriserna förstås, våra bilar är rätt dyra att åka med.

I kommunpolitiken vill Bosse verka för en motorgård för unga motorintresserade.

Missnöje med gatbygge

Lastbil efter lastbil full av jord och sten rullar förbi på Gladövägen och skymmer utsikten mot Kvarnsjön. Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp och omläggningen av gatorna i området har pågått sedan 2015 och planen är att den ska fortsätta i flera etapper fram till 2022. I grannskapet puttrar ett missnöje med kommunens politiska ledning.

Mikael Hallsäter har bott i området i över 30 år och tycker att det är lite underligt hur Sverigedemokraterna har vuxit sig stora här.

– Det bor ju inte så mycket invandrare här direkt... I grund och botten tror jag det kan ha att göra med ett missnöje med de etablerade partierna, säger han.

V-väljare. Stefan Marklund röstar inte på SD eftersom han tycker att de har för stort fokus på invandringspolitik. Foto: Claudio Britos

Liksom flera av sina grannar är han missnöjd med hur kommunen skött ombyggnationen. Projektet har dragit ut på tiden och han har varit tvungen att sälja 13 kvadratmeter av sin tomt till kommunen för en billig peng.

Ett par gator bort visar en av Mikaels grannar, Stefan Marklund, ett tiotal pinnar som har stuckits ner i gräsmattan på hans tomt. Så mycket mindre kommer hans tomt bli när kommunens gatuarbeten är klara.

– Priset de gett för marken skulle jag också gärna köpa mark för, säger han med ett skratt.

I valet föll hans röst på Vänsterpartiet, på grund av deras fördelningspolitik.

– Jag är inte SD:are. De har stött sig alldeles för mycket på invandringspolitiken. Resten av deras politik är vag, förklarar han.

Här röstade flest på SD

Andel väljare i riksdagsvalet med kommunvalet inom parentes:

1. 33,6 (18,6) Sorunda N, Nynäshamn

2. 32,4 (24,1) Gladökvarn/Lissma/Ådran, Huddinge

3. 32,4 (26,7) 52 Skogs-Ekeby m.fl., Haninge

4. 31,6 (27,6) Grödinge landsbygd, Botkyrka

5. 30 (24,3) Linda/Skepptuna/Vidbo, Sigtuna