Här sågar staden ner 13 träd på privat mark

Stockholms stad "råkade" såga ner 13 träd som visade sig stå på privat mark. Nu kräver bostadsrättsföreningen i Hökmossen stadsdelen på 1,2 miljoner kronor.

  • Publicerad 11:33, 8 nov 2018

Det var i påskas som bostadsrättsföreningen på Filvägen i Hökmossen, till sin förvåning, upptäckte att det hade dykt upp rödgula markeringar på deras träd. Föreningens dåvarande ordförande Lina Ingebretsen började ringa runt för att reda ut vad det var frågan om, men blev hela tiden kopplad till fel instanser.

– Sen en dag var en trädfällningsfirma där som bokstavligt talat sågade ner träden, säger hon.

På trädfällningsfirmans dokumentet stod det att Hägersten-Liljeholmen stadsdel hade beställt fällningen.

– Jag trodde inte det kunde vara möjligt. Speciellt inte att Stockholms stad kunde göra ett sånt, som de kallar det, ”misstag”. Att en privatperson kan råka fälla ett träd på en angränsade tomt, det kan man ändå begripa, säger Lina Ingebretsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsdelen gallrar i trädbeståndet kontinuerligt. Men just i det här fallet agerade de efter att boende i området ringt in och bett dem ta ner några dåliga träd och sly.

– Men vi kontrollerade inte gränserna tillräckligt noga. Vi har gjort ett misstag
och det kan vi bara be om ursäkt för. Det gick lite för snabbt helt enkelt, säger Linda Palo, avdelningschef på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Nu kräver bostadsrättsföreningen stadsdelen på 1,2 miljoner kronor. Det var den summan de kom fram till efter att ha låtit en arborist värdera träden.

– Vi har lämnat över det till stadens jurister. Det är upp till dem att bedöma om det är ett rimligt anspråk eller inte, säger Linda Palo.

Lina Ingebretsen menar att händelsen har fått flera negativa konsekvenser för bostadsrättsföreningen. Dels har sågandet lämnat sly över hela tomten, dels har det sabbat utsikten.

– Alla vi har ju utsikt mot grönska. Vi hade skogstomt, speciellt de på högra hörnan av vår fastighet. De har i princip bara skövlad skog utanför fönstret nu och några småplantor som uppstått efter slyn. Många köpte lägenheterna för att ha lite insyn och skogsutsikt och det är ju bara som ett skämt nu, säger Lina Ingebretsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Linda Palo kan inte svara på varför stadsdelen inte tagit hand om slyresterna på gården.

– Det brukar vi göra. Det är klart att vi ska ta hand om det, men då måste bostadsrättsföreningen först godkänna det, säger hon.

Nuvarande utsikten för de som bor på Filvägen. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30

Polisen tar hjälp av hundägare i Söderort

Nyheter Nytt projekt Polisen drar igång en ny satsning i Söderort och utbildar hundägare i att bli bättre på att nosa upp brott under sina många promenader.lördag 17/11 8:30