Foto: Sara Ringström

Här säljer barn knark i centrum

Minderåriga säljer droger helt öppet i Vårberg centrum. Det har fått pågå i flera år. Varför kan inte myndigheter bara ta barnen därifrån, bort från skiten? Men socialtjänst och polis kommer inte åt problemet på egen hand.

  • Publicerad 15:56, 3 nov 2017

– Vi kan inte ta dem i handen och säga att ”nu ska vi förhöra dig”, det kan bara polisen göra. Det vi kan göra när det gäller minderåriga är att ta kontakt med föräldrar och efter en orosanmälan starta en utredning, säger Anna Mattsson, socialchef i Skärholmen.

Och polisen tar folk för narkotikabrott i Vårberg, säger kommunpolis Mikael Sundberg.

– Vi rapporterar jättemånga, speciellt unga, men inget händer. De är snart ute igen och det är klart att det känns frustrerande, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Skärholmen.

Polisen saknar verktyg att få bort langarna från centrum. Kruxet är lagstiftningen.

– Griper vi någon krävs det tyvärr stora mängder narkotika för att åklagarna i sin tur ska ”våga” ta det vidare till tingsrätten och få dem häktade, säger Mikael Sundberg.

Pågått i flera år

Att barn säljer droger i Vårberg centrum är ingen nyhet för varken polis, socialtjänst eller politiker i stadsdelen. De har pågått i flera år.

– Vi har alla sett det. Och det är något som oroar oss, speciellt när vi ser yngre barn. Och jag känner sorg, min egen dotter närmar sig den åldern, det här kan handla om hennes kompis, om grannens barn, säger Lorena Delgado (V), stadsdelsnämndens ordförande.

Hur räddar vi pojken som säljer hasch i centrum?

Fler föräldrar. ”Det behövs fler föräldrar här, som är ute och vandrar, som är kärleksfullt misstänksamma mot sina barn. Köp inte när de säger att de ska sova över hos en kompis”, säger Mikael Sundberg, kommunpolis. Foto: Sara Ringström

När vi frågar vad som görs för att komma åt problemet lyfter många det förebyggande, långsiktiga arbetet: tidigt arbete i förskolan, samverkan mellan skola, polis och socialtjänst. Relationsskapande. Bostadsbebyggelse för att komma åt trångboddheten, som gör att unga hellre är i centrum än hemma.

Droghandeln i centrum har ju pågått i flera år. Varför kommer ni inte åt problemet?

– Det handlar om ett långsiktigt arbete på flera fronter och med alla åldersgrupper, det börjar redan i förskolan. Det är inte ett problem som kan vändas på en minut. När det gäller unga måste fritidsledare och andra vuxna kommunicera till oss om de ser något, säger socialchefen Anna Mattsson.

Men pojken står där i centrum ikväll. Vad gör ni just nu?

– Vi försöker ta vårt ansvar. Vi har mer utåtriktat arbete än tidigare, med fältassistenter och medborgarvärdar. Vi för också diskussioner med fritidsverksamheten, om det går att utveckla den för att locka fler. Men vi har inte landat i något än, säger Lorena Delgado.

Stadsdelens fem fältassistenter jobbar dels i skolorna och på fritidsgårdarna. De rör sig ute två vardagskvällar i veckan och två av tre fredagskvällar.

– Fältassistenterna agerar alltid när de ser något sånt här, jag har stort förtroende för deras arbete. Även medborgarvärdarna rapporterar vad de ser. Men ungdomar undviker förstås att sälja hasch framför polisen och socialtjänsten. Och vi är inte där 24 timmar om dygnet, säger Anna Mattson.

"En fristad för haschet” – nu kraftsamlar Vårberg mot droghandeln i centrum

Fler vuxna. ”Fler vuxna borde ta plats i Vårbergs centrum. Vi måste lära känna barnen, så att de har tillräckligt förtroende för oss, så de vet att den här vuxna personen kan hjälpa mig”, säger Lorena Delgado (V), stadsdelsnämndens ordförande. Foto: Sara Ringström

Pappa i Skärholmen: ”Min son är på väg att bli kriminell. Och socialen bara pratar"

Poliser som skapar relationer

Lorena Delgado (V) vill se fler lokalpoliser, som rör sig i området och skapar relationer. Polisen vill gärna ha mer resurser. Preventionssamordnaren Anette Pettersson på Skärholmen stadsdelsförvaltning vill att insatserna de gör inte bara är för en kort period utan pågår längre.

Men en sak är de alla överens om:

– Myndigheterna kan inte lösa det här själva. Vårbergsborna måste hjälpa till.

De vill se fler föräldrar som engagerar sig i barnens fritid, mer nattvandring, vuxna som tar plats i centrum.

Men vad kan de som bor i området göra när de ser ett barn sälja droger?

– Ring 112 utan att tveka. Det sämsta man kan göra är att sätta på sig skygglappar och bara låta saker bero, säger kommunpolisen Mikael Sundberg.

– Om man vet namnet på killen, gör en orosanmälan till socialtjänsten. Vi behöver hjälp att upptäcka det här. Från föräldrar, från Ica-handlaren eller kaffeägaren. Får vi en anmälan på en person får vi lite större chans att använda de verktyg vi har, säger socialchefen Anna Mattsson.

Polisen: Köper du knark i Fittja så hamnar du på film

Tips! Det här ska du göra

1. Ser du någon som langar? Tveka inte. Ring 112 vid pågående brott. Övriga tider 114 14.

2. Vet du vem en ung person som är inblandad i droghandeln? Gör en orosanmälan till socialtjänsten. Du kan kontakta dem på 08-508 24 444 och mejladress mottagningsgruppen.skarholmen@stockholm.se. Vid akuta situationer kan du ringa 08-508 40 000 dygnet runt.

3. Skärholmens fältassistenter är en del av socialtjänsten och har telefonnummer 08- 508 24 020 och kan även nås på Facebook: Fältarna Skärholmen. Dit kan du vända dig om du är orolig för en tonåring.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.