Har sålt garn i Täby i 33 år – "Trassel" satsar vidare i ny lokal

Catherine Andersson öppnade en garnbutik i Täby 1984. 33 år senare finns hon fortfarande kvar, och nu har hennes "Trassel" flyttat in i nyöppnade lokaler i Roslags Näsby. Här berättar hon om det bästa med sitt arbete.

  • Publicerad 15:51, 2 nov 2017

"Jag bodde i USA när det var stickboom i Sverige i början på 80-talet. Det var stickaffärer överallt! Min mamma och faster stickade som galningar och skickade till Amerika, där jag kunde sälja tröjor för mellan 300 och 500 dollar. Det fanns inget bra garn i USA så jag gjorde en liten garnaffär i min klädbutik och började sticka upp saker. Då förstod jag att jag hade det där i mig.

Jag flyttade hem -84 och köpte en lokal i Norskogens centrum och öppnade den 13 juni samma år, med bara de värstinggarnerna från Italien och Frankrike. Alla sa att jag var galen och alla garnaffärer försvann. Men jag hade tre andra jobb, på kvällarna stekte jag till exempel hamburgare på Mammas grill. Fy vad jag har kämpat för att behålla Trassel. Det är inget man blir rik på, utan snarare ett kall.

Catherine Andersson

Ålder: 58 år.

Bor: Danderyd.

Gör: Driver Trassel i Roslags Näsby.

På fritiden: Jag sticker varje kväll. Jag kan inte titta på teve utan att sticka.

1990 flyttade vi in bredvid Geoffreys i Täby centrum. Det blev elva år där innan vi flyttade in i Bananhuset, på 216 kvadrat. Vi började med stickkurser och stickkafé.

När vi sedan såg att den här lokalen var ledig såg vi att vi kunde få till det bra. Det är bra i Roslags-Näsby, vi har mycket folk som kommer från Vallentuna och Åkersberga. Vi har kunder från hela Stockholm. Det finns inte så många välsorterade garnaffärer kvar. Jag har ju haft några år på mig att bygga upp ett sortiment. Jag försöker hålla mig till min grej – ska man sticka ska det vara kvalitet.

Jag tycker att virkning och stickning ökat mycket i yngre generationer under de senaste sju åren. Vi märker mer och mer att det är många killar som kommer in och ska virka sina egna snowboard-mössor. I dagens stressamhälle är det viktigt att barnen får känna materialet, öva motoriken och få vara lite egna. Jag hatade alltid att ha likadana saker som alla andra.

Vi har varit lite som en psykologstudio genom åren. Folk berättar om sina barn, barnbarn, man får reda på allt! Men vi är lite babbliga av oss. Man måste tycka om människor för att jobba med det här. Det häftiga är att du får möta olika typer av människor. Det är nästan som en resa"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm