ENKÄTJAKT Luís Araya delade ut enkäter till de som ville säga sitt om polisens arbete i Hallonbergen och Rissne. Foto: Jonny Andersson

Här samlar polisen boendes åsikter om trygghet

Polisens roll diskuteras ständigt. I torsdags var polisen på plats i Hallonbergen och Rissne för att samla in medborgarnas synpunkter om otrygghet och polisens arbete i området.

  • Publicerad 18:07, 27 okt 2019

I torsdags parkerade Sundbybergs lokalpolis bilarna i Hallonbergens centrum och vid Rissne torg. Polisen Luís Araya var först på plats i Hallonbergen och i den stund han klev ur kom barn fram. Samtidigt berättade blickar från förbipasserande om oron för att något hänt.

– När man träffar folk och börja prata ser de inte bara uniformen utan att jag är en person, säger Luís Araya.

Att barnen hälsar och vill prata har delvis sin förklaring i att han, tillsammans med fältassistenter och socialarbetare, besökt de flesta klassrummen i Sundbyberg i samband med samarbetsprojektet #Tryggare15.

Många i arbete

Nu ska han, kollegor, polisens volontärer, kommunanställda, fältare, personal från bostadsbolagen med mera, genomföra en medborgardialog.

Han överräcker en enkät och ber mottagaren att fylla i vad denne tycker om polisens arbete i stadsdelen och var i Hallonbergen det är tryggt/otryggt.

– Många vill påverka, säger han.

Ett bord, täckt med blå duk samt broschyrer och enkäter, lockar många att stanna till.

– Vi upplever ett engagemang för Hallonbergens centrum och nyfikenhet kring förändringar vi planerar, säger Rebecka Yrlid, fastighetsutvecklare på Balder.

Kritisk

Bakom bordet, i ständigt samtal, står den tidigare polisen Kerstin Malm. 2017 gick hon i pension. Numera är hon civilanställd beroende på kärleken till den del av polisarbetet – brottsförebyggande – hon ägnat all yrkesverksam tid åt sedan mitten på 1980-talet.

– Det här är så bra. Men inte bara nu. Vi gör det inte tillräckligt ofta.

Reformer, besparingar och inte minst okunskap, menar Kerstin Malm tagit bort polisens och samhällets viktigaste roll.

– Det behövs en kader vuxna ute på gator och torg för att skapa lugn och trygghet. Hela samhället måste dra åt samma håll, säger Kerstin Malm.

Tvingas ta omvägar

Så hur är det då? Flera vi talar med anser att det blivit tryggare i Hallonbergen, däribland en stationerad väktaren och Martin Tarantino, gruppchef på lokalpolisen Solna/Sundbyberg.

Men Isabel som bor i Hallonbergen är av annan uppfattning. Via Facebook såg hon anslaget om medborgardialog och gick självmant fram Kerstin Malm och bad om en enkät.

– Jag är frustrerad, säger hon. Polisens närvaro ökar bara när det hänt något. Jag är uppväxt i Hallonbergen och kan inte acceptera att jag måste gå omvägar för att inte känna mig otrygg. Det finns grupper, gäng, som gjort vissa områden till sina.

ARG. Trots att hon gick i pension fortsätter Kerstin Malm arbeta med brottsförebyggande arbete som civilanställd inom lokalpolisen Solna/Sundbyberg. – När jag slutar försvinner den tjänsten. Det är vansinningt, vi måste nå ut till folk. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är SL:s alla trafikförändringar 2020

Nyheter ✓Pendeltågen ✓Tvärbanan ✓Tunnelbanan ✓Roslagsbanan ✓Pendelbåtar ✓Bussar SL gör justeringar i kollektivtrafiken för att bättre matcha stockholmarnas resvanor. Det här är de förändringar som ska genomföras med start 15 december.torsdag 21/11 11:10

Då är pendeltågen avstängda 2020

Nyheter Tiderna när SL:s pendel inte rullar Att pendeltågen stängs av lite då är sedan gammalt, på grund av Mälarbanans utbyggnad. Nu har planen för när tågen stängs av under 2020 klubbats.torsdag 21/11 9:44

Lista: Här är SL:s alla nya bussförändringar

Nyheter 162 000 fler bussavgångar i Stockholms län 2020 Majoriteten i Region Stockholm har beslutat om mer och fler bussar i SL-trafiken nästa år. Totalt blir det drygt 162 000 nya avgångar. Här är hela listan.onsdag 20/11 15:55
Stockholm Direkt