ENKÄTJAKT Luís Araya delade ut enkäter till de som ville säga sitt om polisens arbete i Hallonbergen och Rissne. Foto: Jonny Andersson

Här samlar polisen boendes åsikter om trygghet

Polisens roll diskuteras ständigt. I torsdags var polisen på plats i Hallonbergen och Rissne för att samla in medborgarnas synpunkter om otrygghet och polisens arbete i området.

  • Publicerad 18:07, 27 okt 2019

I torsdags parkerade Sundbybergs lokalpolis bilarna i Hallonbergens centrum och vid Rissne torg. Polisen Luís Araya var först på plats i Hallonbergen och i den stund han klev ur kom barn fram. Samtidigt berättade blickar från förbipasserande om oron för att något hänt.

– När man träffar folk och börja prata ser de inte bara uniformen utan att jag är en person, säger Luís Araya.

Att barnen hälsar och vill prata har delvis sin förklaring i att han, tillsammans med fältassistenter och socialarbetare, besökt de flesta klassrummen i Sundbyberg i samband med samarbetsprojektet #Tryggare15.

Många i arbete

Nu ska han, kollegor, polisens volontärer, kommunanställda, fältare, personal från bostadsbolagen med mera, genomföra en medborgardialog.

Han överräcker en enkät och ber mottagaren att fylla i vad denne tycker om polisens arbete i stadsdelen och var i Hallonbergen det är tryggt/otryggt.

– Många vill påverka, säger han.

Ett bord, täckt med blå duk samt broschyrer och enkäter, lockar många att stanna till.

– Vi upplever ett engagemang för Hallonbergens centrum och nyfikenhet kring förändringar vi planerar, säger Rebecka Yrlid, fastighetsutvecklare på Balder.

Kritisk

Bakom bordet, i ständigt samtal, står den tidigare polisen Kerstin Malm. 2017 gick hon i pension. Numera är hon civilanställd beroende på kärleken till den del av polisarbetet – brottsförebyggande – hon ägnat all yrkesverksam tid åt sedan mitten på 1980-talet.

– Det här är så bra. Men inte bara nu. Vi gör det inte tillräckligt ofta.

Reformer, besparingar och inte minst okunskap, menar Kerstin Malm tagit bort polisens och samhällets viktigaste roll.

– Det behövs en kader vuxna ute på gator och torg för att skapa lugn och trygghet. Hela samhället måste dra åt samma håll, säger Kerstin Malm.

Tvingas ta omvägar

Så hur är det då? Flera vi talar med anser att det blivit tryggare i Hallonbergen, däribland en stationerad väktaren och Martin Tarantino, gruppchef på lokalpolisen Solna/Sundbyberg.

Men Isabel som bor i Hallonbergen är av annan uppfattning. Via Facebook såg hon anslaget om medborgardialog och gick självmant fram Kerstin Malm och bad om en enkät.

– Jag är frustrerad, säger hon. Polisens närvaro ökar bara när det hänt något. Jag är uppväxt i Hallonbergen och kan inte acceptera att jag måste gå omvägar för att inte känna mig otrygg. Det finns grupper, gäng, som gjort vissa områden till sina.

ARG. Trots att hon gick i pension fortsätter Kerstin Malm arbeta med brottsförebyggande arbete som civilanställd inom lokalpolisen Solna/Sundbyberg. – När jag slutar försvinner den tjänsten. Det är vansinningt, vi måste nå ut till folk. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

En person rånad vid busshållplats i Ör

Nyheter Maskerade personer stal mobiltelefon En person ska ha blivit rånad av två maskerade gärningsmän vid en busshållplats i Ör på onsdagsmorgonen. Ingen har gripits än.onsdag 3/6 9:02

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38
Stockholm Direkt