Under frukostseminariet på kontoret i Hammarby sjöstad pratas det känslor. Foto: Tony Halldin Hultkvist

Här samlas män för självkritiska samtal efter #metoo

Veganska frukostmackor, glutenfria flingor och en vision om en värld utan våld. Organisationen Män ordnar frukostmöte för självreflekterande samtal där männen står i fokus.

  • Publicerad 13:23, 29 okt 2018

Män är en feministisk organisation som grundades 1993 med målet att börja engagera män – mot mäns våld mot kvinnor. De vill förändra normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska och visionen är en jämställd värld utan våld.

Organisationen arbetar genom att sätta män i rörelse via samtal i olika mansgrupper. Där de kan prata med varandra om deras erfarenheter och känslor. Under onsdagen anordnade organisationen det första frukostseminariet i det nya kontoret i Hammarby Sjöstad.

Självreflekterande samtal

På just det här frukostmötet var personer av alla kön välkomna. Samtalets fokus var att sätta män i självreflekterande samtal efter #metoo. Samtalet byggdes upp med hjälp av deras samtalsrörelse och metod "Lilla rummet".

Här uppmärksammar skolan #metoo-dagen

– Reglerna skapar en trygghet vilket öppnar upp för sårbarhet och mer öppna berättelser från deltagarna. Syftet med Lilla rummet är ökad självreflektion hos de som deltar, säger Henrik Westin, projektledare på Män, under mötet.

Vidare säger Henrik Westin att samtalsmodellen ändrar föreställningar om normer och machokultur. Män får nu chansen att prata om sådant de sällan pratar om på ett sätt de sällan pratar på. Det var andra gången som den 28 år gamla journaliststudenten Andreas Arnberg var på ett samtalsmöte anordnat av Män.

– Jag är här för att jag vill prata om sånt som jag normalt sett inte pratar med mina kompisar om. Jag känner att jag har ett behov av att prata om jämställdhetsfrågor. Det kan vara svårt att ta till sig modet att prata om detta och i viss mån kan jag känna att jag saknar kunskap i ämnet, säger Andreas Arnberg.

Rektorer: Så arbetar vi på skolorna efter #Metoo

En annan av deltagarna under frukostmötet var även Atilla Yoldas, 25, som arbetar som reporter. Han berättar att mötet kändes bra men kanske att det var aningen kort.

– Jag tycker att det är inspirerande och nyttigt att prata med andra killar i det här formatet. Jag arbetar med den här typen av frågor. Jämställdhetsfrågor. Så jag känner att jag kan få användning av andras upplevelser, reflektioner och erfarenheter kring att leva i en machokultur, säger Atilla Yoldas.

Lilla rummets regler.

Samtalen sker i rundor

Använd en talsak – den som hålle ri den är den som pratar

Fortsätt en runda till om det finns tid kvar efter den första

Utgå från dig själv och dina erfarenheter

Lyssna med närvaro

Kommentera inte andra och ställ inga frågor

Ge mer så får du mer

Ta ansvar för dina egna gränser och berätta bara sådant du är redo att dela

Du får alltid passa

Det som sägs i lilla rummet stannar i rummet

Nästa Frukostseminarium som hålls i Hammarby sjöstad är den 30 oktober klockan 8.30
Föranmälan krävs.

Andreas Arnberg och Atilla Yoldas deltog under frukostmötet. – Just idag kändes mötet lite kort och ville gärna se att det fanns en runda till. Utmaningen för mig är att våga säga mitt, säger Andreas Arnberg. Foto: Elin Jonsson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.