VÄRLDENS MAT. Sikander Hayat driver den nyöppnade butiken i centrala Väsby med mat från hela världen. Sonen Shehryar Hassan och brodern Shahzaib Hassan hjälper till att få ordning bland hyllorna. Att det är mangosäsong i Pakistan syns tydligt! Foto: Charlotte Arwedsson

Här samsas mat från hela världen

Mango från Pakistan, avokado från Uganda och färskost från Colombia. På nyöppnade Väsby Matcenter är det inte svårt att hitta mat från hela världen. Det svåra är att hitta hit.

  • Publicerad 14:52, 28 jun 2019

Har man en gång ätit en avokado från Uganda vill man aldrig ha någon annan.

Den nyöppnade mataffären ligger i nybyggda Junior Living-huset mittemot Coop i Väsby Centrum. Men skriver du in adressen, Regndroppsgatan 3, i gps:en hamnar du i Västerås.

– Gatan är så ny att den varken finns på google maps eller gps. Man får skriva in Drabantgatan i stället, berättar Sikander Hayat, som driver affären.

Efter att ha haft butik i Märsta i fem år bestämde han och brodern sig för att utöka till Väsby. De öppnade i början av juni, men allt är inte riktigt klart än. Hans andra bror,håller som bäst på att montera kylrummet som ska vara klart till midsommar och fyllas med färsk frukt och färska grönsaker från hela världen.

Familjeföretag

Att det är ett familjeföretag går inte att ta miste på – sonen Shehryar Hassan, 16, är med och hjälper till och Sikanders fru, Shehrbano, jobbar i Märstabutiken. 2006 kom de till Sverige från Pakistan. Men livet kan ta besynnerliga vägar.

– Egentligen är jag utbildad advokat, men nu jobbar jag här, säger Sikander.

Butiken har mat från framför allt Asien och Pakistan, men även Afrika, Latinamerika och Mellanöstern.

– Vi importerar färska grönsaker från Uganda 3–4 gånger i månaden. Har man en gång ätit en avokado från Uganda vill man aldrig ha någon annan. De är så fina och söta.

Från Uganda direktimporteras även matbananer, matooke, sötpotatis, jackfrukt, trädgårdsbönor och frukten guanabana, som sägs ha hälsobringande effekter.

Mellan juni och september är det mangosäsong. Då får Sikander Hayat sändningar från Pakistan två gånger i veckan. En mango är perfekt när den är gyllengul och lite lätt skrynklig.

– Den pakistanska mangon är oslagbar, söt och mild, säger han och gör ett pusstecken.

NYÖPPNAT. Tony Mattiasson från Sjukyrkoberget passade på att titta in i nyöppnade Väsby Matcenter där det finns mat från hela världen. Sikander Hayat berättar hur man tillagar en platano maduro. Foto: Charlotte Arwedsson

NYÖPPNAT. Enligt Sikander Hayat, som driver Väsby Matcenter, har butiken redan blivit mycket uppskattad bland Väsbyborna. Foto: Charlotte Arwedsson

Av naturliga skäl är Sikander mest bekant med det pakistanska köket – som han hävdar är "världens mest smakrika": Här finns alla nödvändiga kryddor till bland annat biryani och seekh kebab. Och maten påminner mycket om indisk mat.

– Vi äter mycket basmatiris, men inte lika mycket som bengalerna. Vi äter mycket bröd till maten, som till sabzigryta med potatis, ärter och morötter.

Inkacola och grillost

Från Latinamerika och Peru kommer den populära Inkacolan och grillosten queso fresco costeno. När vintern kommer säljs även chilenskt julbröd, pan de pascua, med valnötter.

Det är just grillosten som Tony Mattiasson från Sjukyrkoberget funderar på, jämte matbananen platano maduro. Sikander förklarar hur man gör.

– Först in i ugnen en stund, skär sedan upp en skåra i bananen och lägg i grillosten, och så in igen. Man kan även fritera bananen.

Hustrun Lena står redan i kassan för att betala. I korgen ligger Punjabi pickle, ingefärsdryck, saftpulver och kakor från Colombia.

Maken Tony slänger med några matbananer och grillost i sista sekunden.

– Det är kul att testa något nytt!

VÄRLDENS MAT. På Väsby Matcenter finns mat från hela världen. Foto: Charlotte Arwedsson

NYÖPPNAT. Väsby Matcenter har mat från hela världen. Shehryar och Shahzaib Hassan hjälper till att få ordning i butiken. Foto: Charlotte Arwedsson

Fler nyheter i Vi i Väsby

Klart: Vilundahallens nya namn blir Renew Arena

Nyheter Sponsoravtal klart med Upplands Väsby kommun Renew Arena. Det blir namnet på Väsby Hockeys hemmaarena efter årsskiftet. Då byter Vilundahallen namn i och med att företaget Renew Service tecknar sponsoravtal med kommunen.måndag 9/12 9:15

Väsby Hockey har seriesegern i en ask

Sport Höstens 13:e seger togs mot Sollentuna Med en omgång kvar kan Väsby IK HK i praktiken titulera sig seriesegrare i östra hockeyettan 2019/20. 7–2 mot Sollentuna stärkte lagets målskillnad och ska Visby/Roma lugga Väsby krävs en gränslös...söndag 8/12 20:30
Stockholm Direkt