MINDRE. Staden väljer bort raketer som syns över hela Stockholm under nyårsfirandet och minskar ner på de avspärrade områdena. Foto: Mostphotos

Här ser du stadens nyårsfyrverkerier – och här stängs gatorna av

Musikfyrverkeri istället för stora raketer. I år testar staden ett annat grepp att fira in det nya året vilket gör att det bara kommer ses från begränsade delar av staden.

  • Publicerad 09:00, 30 dec 2019

Efter att i många år satsat på högskjutande raketer som smäller, dånar och syns från stora delar av Stockholm gick staden förra året ut och sa att de skulle försöka ändra inriktning på det officiella nyårsfirandet.

Istället har nu valet fallit på musikfyrverkerier. Enkelt förklarat handlar det om fyrverkeritårtor på marken som skjuts upp, samtidigt som musik spelas som matchar smällarna.

Årets pjäser går som mest upp 75 meter i luften, de flesta runt 60 meter. En rejäl sänkning mot tidigare år, då de tyngsta pjäserna drog iväg närmare 300 meter.

Men det man förlorar i höjd tar man tillbaka på att firandet blir bättre både för miljö och djur, hoppas man från stadens sida.

Stockholm ratar de stora raketerna på nyår

Däremot kommer det inte gå att beskåda från andra delar av stan än just från Gustav Adolfs torg och Norrbro enligt staden.

Mindre trafikavstängningar

Det mindre fyrverkeriet innebär också att trafikavstängningarna blir mindre än tidigare år. Detta gäller för trafikavstängningarna.

Hela Norrbro och Gustav Adolfs torg är publikområde.

Norrbro: Stängs för fordonstrafik från klockan 06.00 31 december till senast 1 januari klockan 12.

Gustav Adolfs torg, Strömgatan, samt infarterna till torget från Malmtorgsgatan, Regeringsgatan och Jakobs torg:  Avstängt för fordonstrafik från den 31 december klockan 22.00 till senast den 1 januari klockan 02.00.

Slottskajen: Stora delar av Slottskajen är avstängt för fordon och fotgängare från den 31 december klockan 06.00 till senast den 1 januari klockan 12.00.

Färdtjänst rekommenderas lämna och hämta kunder på Jakobsgatan 6, enligt staden.

"Specialanpassad plats för till exempel rullstolsburna finns inte då det finns mycket yta med god sikt och ljud även för den som sitter. Dock rekommenderas att vara på plats en bra stund före tolvslaget när de flesta strömmar till." skriver staden på sin hemsida.

Här är området för nyårsfirandet

Musikfyrverkerierna

Vad: Mindre fyrverkier, så kallade tårtor, som skickas upp till tonerna av musik.

Var: Framför Slottet. Beskådas bäst från Gustav Adolfs torg till mitten av Norrbro.

När: Vid tolvslaget. Showen pågår i cirka tio minuter.

Musiken: Exakta låtar är inte spikat, men det blir allt från klassisk musik till pop, rock och house. Enbart av svenska artister. OBS! Det är inga artister på plats.

Antal högtalare: 24 toppar, 8 basar.

Antal tårtor: 700 stycken tårtor, totalt närmare 10 000 effekter och smällare som avfyras.

Utförs av: Göteborgs FyrverkeriFabrik AB. Med hjälp av ett datorprogram matchas musiken och fyrverkerierna.

Arrangör: Stockholms stad. Kostnaden är oförändrad mot förra året.

(Fyrverkerier, produktion, ljud och ljus, marknadsföring: cirka 800 000 kr. Säkerhet, trafik avstängningar: cirka 600 000 kr)

Visa merVisa mindre