Här simmar bävern obrydd längs Kungsholms strand

En bäver längs med Kungsholms strand har gjort sig hemmastad. Läsaren Jacob Andersson fångade gnagaren på film.

  • Publicerad 16:19, 5 dec 2018

Kungsholmsbon Jacob Andersson knallade längs Kungsholms strand under tisdagen när han såg en bäver i godan ro i höjd med Barnhusbron och lyckades fånga gnagaren på film. Men det var inte första gången, bävern verkar ha gjort sig hemmastad, berättar Jacob Andersson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Jag ser ofta bävern på morgonen när jag promenerar utmed Karlbergskanalen, oftast är det ingen som ser den förrän de ser att jag står och tittar på något. Jag ser också ofta en häger i närheten. Jag hoppas att folk kan få upp ögonen för den natur som finns i innerstan, men att de tittar försiktigt och inte stör bävern", skriver han till Vårt Kungsholmen och undrar om det är vanligt med bäver så är inne i stan.

Vi ställde frågan till Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare på trafikkontoret.

– Det är rätt vanligt med bäver i kommunen, längs stränderna i Hägersten, Gröndal och Skärholmen till exempel, men inte i innerstan även om det har förekommit. Men där inne gör det inte som mycket att den är så den får simma kvar, säger han.

Här är Lilla Essingens egen Justin Bäver

På Lilla Essingen har vi tidigare skrivit om den lokala kändisen som döpts till "Justin Bäver" av ö-borna. Bävrar har även tidigare sett kring Norr Mälarstrand och Stora Essingen, vilket också har lett till en del problem med nedgnagda träd.

Ny bäverattack vid Norr Mälarstrand

– De kan vara ett problem till och från i och med att de inte har några naturliga fiender här. Ibland blir stammen för stor och då får vi begränsa den på något sätt. Ute på landsbygden hade de försvunnit på naturligt sätt men här i stan är enda faran att de dör av för hög ålder. Det är som det är, säger Tommy Duvunger.

Bävern in action. Foto: Jacob Andersson