Här simmar de runt ön – i mörker

2,1 kilometer simning i öppet vatten. I mörker under fullmånen. Igår hölls ett udda event runt Lilla Essingen.

  • Publicerad 16:08, 26 sep 2018

LYSANDE. Alla deltagarna hade varsin safeswimmer med lampa i. Foto: Jannie Flodman

SUPPORT. Personal på SUP-brädor lotsade och assisterade simmarna. Foto: Jannie Flodman

FÖRVÄNTANSFULLT. Sofia Ahlqvist, till höger, simmade förra året och drog med sig Lena Jansson och Markus Wråke i år. En rolig grej och en utmaning enligt trion. Foto: Jannie Flodman

STARTKLART. I vattnet var det runt 15 grader. Foto: Jannie Flodman

Runt 14-15 grader i vattnet. Kallt i luften. Mörkt. Varför inte kasta sig i och simma runt Lilla Essingen? Kanonidé tyckte runt 20 tappra själar när eventet Lilla Essingen night swim hölls för andra året i rad.

– Vi snackade förra året kring vad vi kunde göra för lite galna grejer och kom på att vi inte hade simmat på natten. Sedan sa vi att det vore kul att göra det när det är fullmåne, och det blev riktigt viralt. Så nu tänkte vi att vi kör igen, säger Martin Belak, en av de aktiva i öns Facebook-grupp för öppet vatten-simning och en av de som arrangerade eventet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För ett par veckor sedan arrangerades en "Big Swim"-tävling runt ön. Men kvällens aktivitet är ingen tävling. Deltagarna simmar i egen takt och följs av personal på sup-brädor för att båda lotsa rätt i mörkret och finnas till hjälp om det skulle behövas.

– Det handlar om upplevelsen och att ha kul. Det är en utmaning att navigera i mörkret, säger Martin Belak.

Och det är många utanför Facebook-gruppen som letade sig till kajen i Luxparken. Som Lena Jansson, Markus Wrååke och Sofia Ahlqist. Sofia simmade förra året och drog med sig de andra två i år.

– Jag simmar mycket borta i Järla annars men det ska bli roligt att testa det här. Jag har aldrig simmat i mörkret tidigare så det blir en utmaning, säger Lena Jansson innan det är dags att kasta sig i med en livboj.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vid klockan 20 hoppade sista deltagarna i och startade den cirka 2,1 långa simningen runt ön, till en början med motvind och med molntäcke som skymde månen. Under simturen följdes de av vänner men även en del Lilla Essingebor som tog chansen att se pärlbandet av lysbojar i vattnet. Till slut, när deltagarna närmade sig kajen på nytt, lyste även månen som belöning.

Efteråt var det många nöjda deltagare som bland annat bjöds på gifflar. Anna Tillstam och Tore Lundqvist var nöjda efter sin simning..

– Det var jättetrevligt. Häftigt, säger Tore.

– Det var jätteroligt. Det är första gången jag simmade i mörker och det var svårnavigerat, säger Anna.

Kunde ni njuta av månskenet?

– Ja, även under broarna. När vi kom runt här borta så stannade vi upp en stund också, säger Anna.

KVÄLLSSIMMARE. Ett 20-tal deltagare startade för att simma runt Lilla Essingen. Foto: Jannie Flodman

NÖJD. Anna Tillstam var nöjd efter simningen. Hon hann till och med njuta av månskenet. Foto: Jannie Flodman