Tvetydigt. Fyra meter från butikens rökförbud-skylt har kommunen en av sina fimpomater. "Väldigt dumt" tycker personalen. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Här sitter kommunens askkoppar precis vid butikens entré

Enligt det nya rökförbudet är butiks- och restaurangägare skyldiga att hålla det rökfritt utanför sina entréer. Men i Vallentuna centrum har kommunen satt upp askkoppar – ett stenkast från Ica-butiken.

  • Publicerad 11:25, 19 aug 2019

Från den 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar – men också i anslutning till entréer. Utanför Ica i centrum ligger en av askkopparna, eller fimpomaterna som de kallas, bara cirka fyra meter från entrén.

Krögarnas dom: Så blev första sommaren med rökförbud

Det sänder ut fel signaler och försvårar för butikerna som numera ansvarar för att hålla entréerna rökfria, menar Victor Karlsson, marknadsansvarig på Ica Kvantum.

– Det är väldigt dumt att ha askkoppar så nära entrén. Det blir lite fel. Askkopparna måste bort därifrån, säger han.

Han kontaktade kommunen innan sommaren om att de behöver flytta askkopparna längre bort från butiken, men har inte fått någon återkoppling.

Inga planer på att flytta dem

VallentunaDirekt har pratat med Nicole Sundin, parkingenjör i Vallentuna, som berättar att kommunen inte har några planer på att flytta fimpomaterna.

– Askkopparna i centrum står inte i direkt anslutning till entréerna så gatu- och parkavdelningen har bedömt att de inte ska flyttas på. I nya förbudet står det inte angivet hur många metrar ifrån som askkopparna får stå, svarar Nicole Sundin i ett mejl.

Hon skriver också att kommunen märkt att det är fler som har kastat fimpar på marken sedan rökförbudet trädde i kraft, men att man hoppas att askkopparna bidrar till att motverka detta.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt