Thomas Axelsson, ordförande för Hyresgästföreningen, och medlemmarna Maria Åström och Hans Lindgren informerade om försäljningen i Rotebro tidigare i juni. Foto: Anton Kyhlbäck

Här ska 2000 hyresrätter säljas

Konsultföretaget Svefa har fått uppdraget att under hösten hitta en köpare till Sollentunahems hyresrätter i Rotebro. På torsdag hålls första informationsmötet med hyresgästerna.

  • Publicerad 10:26, 18 sep 2019

Senast i juni hölls en protest mot utförsäljningen av Sollentunahem i Rotebro, där även två av oppositionens gruppledare deltog. På torsdag hålls det första informationsmötet för hyresgästerna inför att den första etappen i utförsäljningen inleds.

Totalt ska 2 000 hyresrätter säljas och först ut är 538 hyresrätter i Rotebro.

Fastighetsrådgivaren Svefa har fått uppdraget att hjälpa till med utförsäljningen.

– Det har tagit nästan tre år för ägaren att informera om den här försäljningen. Det är anmärkningsvärt i allra högsta grad, säger Thomas Axelsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Sollentuna.

Ett av tre bolag

I mars togs beslutet om en avyttringsstrategi, som sker i tre etapper, där den första inleds under hösten. Fastigheterna är uppdelade i tre bolag där ett bolag planeras att säljas vartannat år enligt följande plan:

538 lägenheter i Rotebro, i höst 2019.

228 i Häggvik och 300 i Tureberg, under 2021, och 736 lägenheter i Edsberg, 2023.

Nya medel

Tanken med försäljningen är att skapa nya resurser för att bygga 1500 hyresrätter samt att investera i förskolor, skolor och omsorgsfastigheter. Oppositionen, liksom flera hyresgäster har kritiserat beslutet.

Många har uttryckt oro för att oseriösa aktörer ska leda till besvär i Sollentuna.

– Det jag känner när jag pratar med boende är att det är en trygghetsfråga. Man har kanske bott i sin lägenhet i flera år, och att inte veta vem som äger din bostad inom några månader skapar otrygghet och osäkerhet för många människor, sa Joakim Jonsson (S) tidigare i juni till SollentunaDirekt.

Sollentunahem har i flera fall gett löften om att prioritera eventuella köpare som kan förvalta hyresrätterna och samarbeta tillsammans med kommunen i trygghetsfrågor. I höst börjar arbetet med prospektering, alltså att hitta en köpare till lägenheterna i Rotebro.

Hur ser ni på löftet om att hitta seriösa köpare till hyresrätterna?

– Det är en bra inställning. Man hade samma ambition 2011, när man sålde lägenheter i Tureberg till Wallenstam, som sedan såldes vidare till en oseriös aktör, säger Thomas Axelsson.

Sollentunahem säljer och bygger nytt

Boende oroade när Sollentunahem säljer

Hyresgäster i protest mot utförsäljning av Sollentunahem

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Reningsverkets vädjan till Norrort efter fettberget

Nyheter 43 ton fett sögs upp från Käppalaverket Käppalaverket på Lidingö, som renar Norrorts avloppsvatten, kör igång en kampanj för att vi ska sluta hälla ut fett i avloppet. Fettet är ett problem eftersom det stelnar och bildar proppar och...måndag 14/10 16:29

Rån mot Restaurang i Viby - anställd skadad

Nyheter Förundersökning om grovt rån En restaurang i Viby har blivit utsatt för ett fullbordat rån, meddelar polisen.måndag 14/10 11:15

Man rånad i gångtunnel i Rotebro

Nyheter Inträffade under natten till måndagen En man ska ha utsatts för ett rån i Rotebro under natten till måndagen.måndag 14/10 11:07
Stockholm Direkt