Visionen. Så här kan Nykroppagatan se ut om några år. Foto: Stockholms stad

Här ska 240 nya lägenheter byggas i Farsta

Nu är detaljplanen för 240 nya lägenheter på Nykroppagatan i Farsta ute för samråd. Fram till 20 mars kan du tycka till om förslaget.

  • Publicerad 16:48, 21 feb 2018

240 nya lägenheter planeras längs med Nykroppagatan i Farsta, varav 80 stycken ska bli så kallade Stockholmshus.

– Farsta är ett av våra fyra fokusområden och just det här projektet ingår i tyngdpunkt Farsta. Vi behöver bygga fler bostäder där och att 80 lägenheter ska bli Stockholmshus är jättebra, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Satsningen på Stockholmshus har lanserats som ett sätt att både bygga snabbare och pressa priserna.

– Det innebär att hyrorna blir runt 25 procent lägre än andra nybyggda hyresrätter i området, säger Jan Valeskog.

Men det ska inte bara byggas lägenheter. Tanken är att Nykroppagatan ska gå från ett öppet gaturum präglat av trafikytor till en urban stadsgata med fokus på gång- och cykeltrafik. Och i bottenvåningarna på de nya husen ska det finnas plats för butiker, kaféer och restauranger. Träd ska planteras längs med gatan och befintliga gatuparkeringar ska tas bort.

– Tanken är att det ska bli en trevligare miljö, vända Farsta mot vattnet, minska trafikytorna och göra stadsdelen mer levande, säger Jan Valeskog.

Planerad byggstart 2021

Nu är förslaget ute för samråd fram till den 20 mars, vilket innebär att alla som vill kan lämna synpunkter.

– Första dagen var igår. Det här bygget är ingen nyhet för boende i Farsta. Jag vet att det har varit en dialog innan men nu sker det formellt. Det är jätteviktigt att vi får in synpunkter, säger Jan Valeskog.

Stadens förhoppning är att planen ska vinna laga kraft i höst med planerad byggstart 2021.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Illustrationsbild för bebyggelse vid kvarter vid Svartlöga och Lagnö sett från Värmlandsvägen mot Nykroppagatan. Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48