Bebyggs. Totalt ska 3000 nya bostäder byggas i Hagsätra-Rågsved. Så här är delar av området tänkt att se ut. Foto: Stockholms stad

Här ska 800 nya bostäder byggas i Söderort

Nu börjar det bli klart var de nya bostäderna i Hagsätra-Rågsved ska byggas. Hittills har 800 av 3 000 lägenheter anvisats och nästan alla är hyresrätter.

  • Publicerad 07:00, 24 jan 2018

Tidningen har berättat tidigare om Fokus Hagsätra-Rågsved som innebär en satsning på runt 3 000 nya bostäder i området de närmaste åren.

Nu har markanvisningarna för att få bygga i området börjat rulla in. Förra året anvisades mark inom projektet för totalt 828 lägenheter, varav 600 blir hyresrätter.

Fyra markanvisningar

Det ena området är fördelat på två grönytor på båda sidor om Hagsätravägen, mellan Porlabacken och Sköllerstagatan. Där har Stockholmshem fått en anvisning på 108 hyresrätter och planarbetet har startats.

Ett annat är inritat på grönytan som ligger mellan tunnelbanespåret, Bjursätragatan och Spårfinnargränd. Där har företaget Keywe AB fått anvisning att bygga 250 bostadsrätter och Stockholmshem 120 hyresrätter. Även där har planarbetet dragit igång.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett tredje område som anvisats ligger längs med Bjursätragatan, tomten där Matmissionen låg tidigare. Där har Ikano fått en anvisning att bygga 70 hyresrätter. Där har man inte börjat jobba med detaljplanen ännu.

Inför jättebygget i Hagsätra-Rågsved: Därför går S-toppen runt med gigantisk nål

Slutligen har Ikano fått anvisning att bygga 310 hyresrätter på flera fastigheter mellan Huddingevägen och Hagsätra centrum i höjd med Olshammarsgatan och Glanshammarsgatan. Planarbetet beräknas starta våren 2018.

16 bolag vill bygga

Varför så mycket hyresrätter?

– Hyresrätterna utgörs bland annat av så kallade Stockholmshus och det är en satsning där staden tillsammans med de kommunala bostadsbolagen arbetar för att i hög takt skapa nya hyresrätter. De övriga hyresrätterna är anvisade till Ikano och de har uttryckt önskemål om att få uppföra bostadsrätter istället inom del av det markanvisade området, något som staden är positiv till, säger Nicole Roos, projektledare på exploateringskontoret.

Hur jobbar ni framåt?

– Vi arbetar med områdena etappvis och antalet markanvisningar och detaljplaner inom varje etapp varierar. En blandning av byggaktörer och upplåtelseformer eftersträvas. 

Hittills har 16 byggbolag har visat intresse att bygga i området.

– Om man jämför med byggaktörsintresset för stadsdelarna för två-tre år sedan är intresset idag stort. Vi är mycket glada över det.

Fokus Hagsätra Rågsved pågår sedan 2016 och ambitionen är att fördela de nya bostäderna på fem områden.

Staden tänker lyfta Hagsätra-Rågsved – med 3 000 nya bostäder

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bebyggs. Totalt ska 3000 nya bostäder byggas i Hagsätra-Rågsved. Så här är delar av området tänkt att se ut. Foto: Stockholms stad

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.