Nya bostäder. I det här hörnet där Kontrollvägen och Folkparksvägen möts kan det byggas 165 nya lägenheter. Foto: Elina Lundberg

Här ska det byggas för bostadslösa utanför bostadsmarknaden

165 nya bostäder kan byggas i Solberga, lägenheter som ska hyras ut till bostadslösa som inte lyckas få ett hem på den vanliga marknaden. “Bostäderna kan vara skillnaden mellan liv och död” säger kommunala hyresvärden SHIS.

  • Publicerad 11:13, 25 jun 2019

Det är i hörnet där Folkparksvägen möter Kontrollvägen som staden nu drar igång planerna på att bygga nya bostäder.

Stockholmshem ska bygga lägenheterna, som sen hyrs ut av SHIS, stadens bostadssociala resurs. SHIS hyresgäster är bostadslösa ungdomar, ensamstående vuxna och familjer, som av olika sociala och ekonomiska skäl inte kan ordna en bostad på den vanliga bostadsmarknaden.

Så här kan Solbergas nya kvarter byggas

Bostäderna förmedlas via stadsdelsförvaltningarnas socialtjänster och hyrs ut under en begränsad tid. Under den tiden får de boende stöd för att kunna få rätsida på sina problem och hitta en egen bostad.

– Det kan låta dramatiskt, men på riktigt kan en trygghet i vardagen i form av en bostad vara skillnaden mellan liv och död. Utan ett hem kan man inte ta tag i andra problem som alkoholmissbruk eller ekonomiska problem. Att få en fast punkt under några år för att jobba med de utmaningar man har gör otrolig stor skillnad för individerna, säger SHIS vd Anders Kindberg.

Allt fler barnfamiljer hemlösa

Varje år ska de kommunala bostadsbolagen förse SHIS med 150 nya bostäder, som i vår hade en kö med 222 hushåll. En majoritet av dem var unga vuxna men det var också 33 barnfamiljer.

– Hemlösheten har sjunkit det senaste decenniet i Stockholm, men den ökar i vissa grupper som barnfamiljer som har osäkra boendeförhållanden. Ofta är det ensamstående mammor. Gruppen unga vuxna och äldre över 65 år växer också, säger Anders Kindberg.

Socialborgarrådet: Barn ska aldrig hamna på gatan

SHIS boenden är bemannade och ingen med ett aktivt drogmissbruk får ett hyreskontrakt.

Byggstart 2022

På platsen där de nya bostäderna kan byggas i Solberga finns det idag en gräsmatta och träd. På andra sidan Folkparksvägen, där det idag finns en thaikiosk, planeras det också nya bostäder och vad staden beskriver som “bebyggelse för kommersiella ändamål”. Detaljer om den planerna ska bli offentliga senare i år.

Stockholmshem räknar med att starta bygget av SHIS bostäder år 2022 och att SHIS hyresgäster kan flytta in ett år senare.