HYRESRÄTTER. Till vänster syns illustrationskarta över Väsjön och till höger det första spadtaget för de första hyresrätterna i Silverdal. Foto: Illustration: Strategisk arkitektur, Anton Kyhlbäck

Här ska det byggas under 2020

400 nya bostäder och tre fullstora skolor. Det väntas stå redo under 2020 i Sollentuna.

  • Publicerad 16:08, 14 jan 2020

I januari invigs Nya Gärdesskolan. Ett av flera projekt som kommunens lokalförvaltning, SKAB, Sollentuna kommunfastigheter, ser bli redo under 2020. Till höstterminen öppnar Nya Töjnaskolan, där cirka 800 elever ska gå.

Samtidigt väntas Häggvik Entré och delar av Väsjö torg bli klart.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Moa Rasmusson (L), berättar att uppemot 400 nya bostäder väntas bli klara under det kommande året i Sollentuna – och att flera projekt ska starta under året.

– Antalet bostäder som vi räknar med att komma bli klara är 369 bostäder, då gäller det både hyresrätter och bostadsrätter. Sedan om man skulle lägga till småhus så är det 68 till, så drygt 400 bostäder, säger hon och tillägger:

– Det pågår ett arbete med studentbostäder i Sjöberg, som riktar sig mot ungdomar. De väntas bli klara redan nästa år.

”Måste vara något unikt”

Enligt Thomas Ardenfors (M), ordförande för SKAB kommer man i januari och augusti att inviga Nya Tegelhagens skola, Nya Töjnaskolan, med idrottshallar, Gärdeskolan och en förskola i Edsberg.

– Det känns väldigt speciellt att vi färdigställer tre fullstora skolor under det första halvåret, säger han och tillägger:

– Det måste vara något unikt i vårt län och kanske rentav i landet. Och sedan är det naturligtvis spännande att vi drar igång totalrenoveringen av det gamla kommunhuset.

Häggvik entré blir klar

Häggvik entré planeras att stå klart i november, Väsjö torg ska börja byggas och under årets sista kommunfullmäktige godkändes ett exploateringsavtal med byggföretaget Skanska gamla mässområdet – där bland annat ett stort hotell planeras.

Moa Rasmusson (L) säger att Sollentunaborna kommer att märka av förändringarna.

– Jag hoppas att de projekt som är på gång nu ska färdigställas. Jag hoppas även att marknaden vänder och att det påbörjar fler byggnationer, inte minst i Väsjöområdet, säger hon och tillägger:

– I Väsjön är det framförallt Väsjö torg, där vi nyligen tagit ett beslut om att gå vidare med infrastruktur för att möjliggöra byggnation. Det kommer bland annat bli en kaj närmast vattnet.

BYGGÅR. Moa Rasmusson (L) och Thomas Ardenfors (M) om byggåret 2020. I december började kommunens politiker och tjänstemän flytta till glashuset i Häggvik - samma område där det håller på att formas ett nytt handelsområde, som ska bli klart under 2020. Foto: Liberalerna/pressfoto/Pauline Cederblad

Byggnationer under 2020

Väsjön (Södersätra): Produktion av 116 småhus pågår.

Södra Häggvik: Cirka 50 lägenheter väntas bli klara. Häggvik entré väntas bli klart i november.

Turebergs allé: Cirka 30 lägenheter ska byggas.

Tårpilen (Tureberg): 84 lägenheter byggs av flera bolag.

Sjöbergs centrum: 80 nya lägenheter.

Haken och Hörnet (Helenelund): 46 lägenheter.

Silverdal: Cirka 125 lägenheter kan bli klara under året.

Nya Töjnaskolan: Invigs i augusti när höstterminen startar.

Nya Gärdesskolan: Invigs i augusti när höstterminen startar.

Tegelhagens skola med idrottshall: Invigs i januari.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fannaspelaren klar för Europeisk storklubb – "Han har övertygat oss"

Sport Fannaspelaren Leonardo Scienza har skrivit på för den tyska storklubben Schalke 04:s U-23-lag.fredag 18/9 10:17

Fler ungdomar testar narkotika i Sollentuna

Nyheter "Kommunen har ett viktigt uppdrag att främja en hälsosam livsstil" Narkotikaanvändningen ökar och känslan av trygghet i sitt eget bostadsområde minskar bland unga i Sollentuna, visar årets Stockholmsenkät.torsdag 17/9 11:44

Sollentuna VK tog dubbelt guld

Nyheter "Spelarna gjorde hela jobbet från start" Under den gångna helgen vann både Sollentuna VK:s damlag och herrlag för seniorer SM-guld i Södertälje.onsdag 16/9 17:15