HYRESRÄTTER. Till vänster syns illustrationskarta över Väsjön och till höger det första spadtaget för de första hyresrätterna i Silverdal. Foto: Illustration: Strategisk arkitektur, Anton Kyhlbäck

Här ska det byggas under 2020

400 nya bostäder och tre fullstora skolor. Det väntas stå redo under 2020 i Sollentuna.

  • Publicerad 16:08, 14 jan 2020

I januari invigs Nya Gärdesskolan. Ett av flera projekt som kommunens lokalförvaltning, SKAB, Sollentuna kommunfastigheter, ser bli redo under 2020. Till höstterminen öppnar Nya Töjnaskolan, där cirka 800 elever ska gå.

Samtidigt väntas Häggvik Entré och delar av Väsjö torg bli klart.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Moa Rasmusson (L), berättar att uppemot 400 nya bostäder väntas bli klara under det kommande året i Sollentuna – och att flera projekt ska starta under året.

– Antalet bostäder som vi räknar med att komma bli klara är 369 bostäder, då gäller det både hyresrätter och bostadsrätter. Sedan om man skulle lägga till småhus så är det 68 till, så drygt 400 bostäder, säger hon och tillägger:

– Det pågår ett arbete med studentbostäder i Sjöberg, som riktar sig mot ungdomar. De väntas bli klara redan nästa år.

”Måste vara något unikt”

Enligt Thomas Ardenfors (M), ordförande för SKAB kommer man i januari och augusti att inviga Nya Tegelhagens skola, Nya Töjnaskolan, med idrottshallar, Gärdeskolan och en förskola i Edsberg.

– Det känns väldigt speciellt att vi färdigställer tre fullstora skolor under det första halvåret, säger han och tillägger:

– Det måste vara något unikt i vårt län och kanske rentav i landet. Och sedan är det naturligtvis spännande att vi drar igång totalrenoveringen av det gamla kommunhuset.

Häggvik entré blir klar

Häggvik entré planeras att stå klart i november, Väsjö torg ska börja byggas och under årets sista kommunfullmäktige godkändes ett exploateringsavtal med byggföretaget Skanska gamla mässområdet – där bland annat ett stort hotell planeras.

Moa Rasmusson (L) säger att Sollentunaborna kommer att märka av förändringarna.

– Jag hoppas att de projekt som är på gång nu ska färdigställas. Jag hoppas även att marknaden vänder och att det påbörjar fler byggnationer, inte minst i Väsjöområdet, säger hon och tillägger:

– I Väsjön är det framförallt Väsjö torg, där vi nyligen tagit ett beslut om att gå vidare med infrastruktur för att möjliggöra byggnation. Det kommer bland annat bli en kaj närmast vattnet.

BYGGÅR. Moa Rasmusson (L) och Thomas Ardenfors (M) om byggåret 2020. I december började kommunens politiker och tjänstemän flytta till glashuset i Häggvik - samma område där det håller på att formas ett nytt handelsområde, som ska bli klart under 2020. Foto: Liberalerna/pressfoto/Pauline Cederblad

Byggnationer under 2020

Väsjön (Södersätra): Produktion av 116 småhus pågår.

Södra Häggvik: Cirka 50 lägenheter väntas bli klara. Häggvik entré väntas bli klart i november.

Turebergs allé: Cirka 30 lägenheter ska byggas.

Tårpilen (Tureberg): 84 lägenheter byggs av flera bolag.

Sjöbergs centrum: 80 nya lägenheter.

Haken och Hörnet (Helenelund): 46 lägenheter.

Silverdal: Cirka 125 lägenheter kan bli klara under året.

Nya Töjnaskolan: Invigs i augusti när höstterminen startar.

Nya Gärdesskolan: Invigs i augusti när höstterminen startar.

Tegelhagens skola med idrottshall: Invigs i januari.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Nyheter "Det fanns ett akut behov av hjälp" Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.onsdag 12/8 8:30

Världsårsbästa och svenskt rekord på Vallen

Nyheter Daniel Ståhl i toppform - Almgren tvåa Årets Sollentuna GP blev en minnesrik kväll med två höjdpunkter på 2 000 meter och diskus – med flera andra personbästa från friidrottens elit på Vallen.tisdag 11/8 9:40
Stockholm Direkt