LEKPLATS. På plats för att informera om planerna var Johan Jacobsson och Ulrika Petzelius. Foto: Anna Wettergård

Här ska Hjulstas nya lekplats byggas

I veckan var arkitekterna bakom en ny lekplats i Hjulsta på plats för att hålla dialog med invånarna. Nästa sommar räknar de med att den nya lekplatsen är färdig.

  • Publicerad 14:21, 16 apr 2019

Det är tisdag eftermiddag. Bakom Hjulsta grundskola hänger det ballonger och uppe på den lilla kullen bakom skolan står en solotrumpetare och spelar, flankerad av en sångare. Strax nedanför står en grupp människor med kartor och informerar om planerna för Hidingehöjden, som kullen heter.

– Vi har precis gallrat här förra veckan.

– Här kommer det att komma en klätterlek och en tubrutsch, nya trappor och kompletterande belysning. Vi vill göra den här kullen tillgängligare. Idag används den inte så mycket.

Ulrika Petzelius, projektledare på stadens trafikkontor och Johan Jacobsson, landskapsarkitekt på PE, pekar och berättar.

Fullt av fågelholkar

Förutom lekredskap, trappor och belysning ska här även sättas upp ett antal fågelholkar som jobbstart Ulvsunda har byggt.

– Det var tänkt att de redan skulle vara uppe, men de kommer snart, berättar Ulrika Petzelius.

Planerna är framtagna efter dialoger med invånarna, bland annat i samband med trygghetsvandringar. Och idag är representanter från staden på plats för att samla in ännu fler åsikter om hur den lilla kullen ska förändras.

– Det är viktigt att det byggs en lekplats här. Det finns inte alls tillräckligt i området. Men jag är rädd att det blir för lite grejer att leka med här. Det är viktigt att det finns mycket att göra. Det säger Maxamed, som kommer förbi med barnen Rayaan och Aasiya.

Färdig nästa sommar

Även om gallringen av kullen redan är gjord så dröjer det ett tag till innan lekplatsen står färdig.

– Själva bygget börjar nästa år. Och så är tanken att lekplatsen ska stå färdig nästa sommar, berättar Ulrika Petzelius.

Satsningen på Hidingehöjden, som kullen heter, ingår i satsningen Grönare Stockholm. Den syftar till att stärka stadens gröna kvaliteter och utveckla det offentliga rummet.

– Det handlar om trygghet och trivsel. Och om att satsa på barnen, avslutar hon.

Stockholm Direkt