ÖVAR. Livgardet ska öva strider på flera delar i staden under två veckor. Foto: Andreas Enbuske

Här ska militären öva för krig i Stockholm

Under två veckor ska Livgardet öva på fyra platser i staden. Räkna med mycket militärer, militärfordon och skottlossning.

  • Publicerad 12:08, 3 okt 2018

Terminus 18 är namnet på Livgardets två stora övningar som ska genomföras under vecka 42 och 45, onsdag till lördag båda veckorna, på fyra platser i staden: polishögskolan i Sörentorp i Solna, kvarteret Primus på Lilla Essingen, Telestaden i Farsta och runt Bromma flygplats. Övningarna ska även ske i Nynäshamn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det är inte bara vid övningsplatserna man kommer märka militären. Mindre patruller och militärfordon ska även finnas vid Farsta centrum och på Kungsholmen, från Fridhemsplan till Stadshuset, för att informera om Försvarsmakten under lördagarna dessa veckor.

Cirka 400-500 soldater kommer delta under varje övningsvecka och platserna är valda för att få så realistiska miljöer som möjligt, enligt Försvarsmakten.

Under övningarna kommer stridsutrustade och beväpnade soldater samt militärfordon att rycka fram i områdena och det kommer också ske skottlossning. Soldaterna kommer bara skjuta med lös ammunition men vilket låter som riktig skottlossning och det är bara på vissa godkända tider (7-21 på vardagar samt 8-18 på lördagarna).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Försvarsmakten är övningarna inte farliga utan alla soldater och ”skådespelare” vet vad som gäller kring säkerhetsbestämmelserna, enligt ett pressmeddelande. Det kommer även finnas kontrollanter kring övningsområdena men medborgarna uppmanas att inte passera avspärrade områden för sin egen säkerhet.

Enligt Försvarsmakten ska de informera boende och verksamheter kring de berörda områdena inför övningarna för att minska oron.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här kan du fira lucia i Stockholm

Nyheter STOR LISTA: Luciatåg och andra lussefiranden i hela stan Den 13 december och dagarna kring lucia fylls Stockholms kyrkor av stämningsfulla luciafiranden. För den som vill se någonting annat är det klassiska luciatåget bjuds både soul och simning. Vi bjuder...söndag 9/12 8:50

Så får du julgranen att hålla länge

Nyheter Experten Anna Benson ger sina fem bästa tips för en perfekt julgran Granförsäljningen är i full gång i Stockholm. Men för att få din nyinköpta julgran att behålla barren mer än några dagar finns det en del saker att tänka på. Vi har pratat med granexperten Anna...söndag 9/12 8:00