ÖVAR. Livgardet ska öva strider på flera delar i staden under två veckor. Foto: Andreas Enbuske

Här ska militären öva för krig i Stockholm

Under två veckor ska Livgardet öva på fyra platser i staden. Räkna med mycket militärer, militärfordon och skottlossning.

  • Publicerad 12:08, 3 okt 2018

Terminus 18 är namnet på Livgardets två stora övningar som ska genomföras under vecka 42 och 45, onsdag till lördag båda veckorna, på fyra platser i staden: polishögskolan i Sörentorp i Solna, kvarteret Primus på Lilla Essingen, Telestaden i Farsta och runt Bromma flygplats. Övningarna ska även ske i Nynäshamn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det är inte bara vid övningsplatserna man kommer märka militären. Mindre patruller och militärfordon ska även finnas vid Farsta centrum och på Kungsholmen, från Fridhemsplan till Stadshuset, för att informera om Försvarsmakten under lördagarna dessa veckor.

Cirka 400-500 soldater kommer delta under varje övningsvecka och platserna är valda för att få så realistiska miljöer som möjligt, enligt Försvarsmakten.

Under övningarna kommer stridsutrustade och beväpnade soldater samt militärfordon att rycka fram i områdena och det kommer också ske skottlossning. Soldaterna kommer bara skjuta med lös ammunition men vilket låter som riktig skottlossning och det är bara på vissa godkända tider (7-21 på vardagar samt 8-18 på lördagarna).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Försvarsmakten är övningarna inte farliga utan alla soldater och ”skådespelare” vet vad som gäller kring säkerhetsbestämmelserna, enligt ett pressmeddelande. Det kommer även finnas kontrollanter kring övningsområdena men medborgarna uppmanas att inte passera avspärrade områden för sin egen säkerhet.

Enligt Försvarsmakten ska de informera boende och verksamheter kring de berörda områdena inför övningarna för att minska oron.