ÖVAR. Livgardet ska öva strider på flera delar i staden på nytt. Foto: Andreas Enbuske

Här ska militären öva för krig i Stockholm

Nu ska Livgardet öva på fyra platser i staden på nytt. Räkna med mycket militärer, militärfordon och skottlossning.

  • Publicerad 20:30, 6 nov 2018

Terminus 18 är namnet på Livgardets stora övningar, där den ena genomfördes vecka 42 och nu vecka 45 är det dags igen. Precis som vid förra tillfället är det onsdag till lördag som gäller på fyra platser i staden:

* Polishögskolan i Sörentorp i Solna

* Kvarteret Primus på Lilla Essingen.

* Telestaden i Farsta

* Bromma flygplats.

Övningarna ska även ske i Nynäshamn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det är inte bara vid övningsplatserna man kommer märka militären. Mindre patruller och militärfordon ska även finnas vid Farsta centrum och på Kungsholmen, från Fridhemsplan till Stadshuset, för att informera om Försvarsmakten på lördagen.

Cirka 500 soldater kommer delta under övningsveckan och platserna är valda för att få så realistiska miljöer som möjligt, enligt Försvarsmakten.

Under övningarna kommer stridsutrustade och beväpnade soldater samt militärfordon att rycka fram i områdena och det kommer också ske skottlossning. Soldaterna kommer bara skjuta med lös ammunition men vilket låter som riktig skottlossning och det är bara på vissa godkända tider (7-21 på vardagar samt 8-18 på lördagarna).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Försvarsmakten är övningarna inte farliga utan alla soldater och ”skådespelare” vet vad som gäller kring säkerhetsbestämmelserna, enligt ett pressmeddelande. Det kommer även finnas kontrollanter kring övningsområdena men medborgarna uppmanas att inte passera avspärrade områden för sin egen säkerhet.

Enligt Försvarsmakten ska de informera boende och verksamheter kring de berörda områdena inför övningarna för att minska oron.