Klart. På Sibyllegatan 33 i närheten av Östermalmstorg blir det en ny judisk samlingslokal. Foto: Johann Bernövall

Här ska Östermalm få en ny synagoga

Nu är det klart – det blir en ny synagoga på Sibyllegatan 33, där det tidigare legat en mattbutik. Bygglovet har fått grönt ljus i stadsbyggnadsnämnden.

  • Publicerad 11:59, 27 feb 2020

År 2013 revs synagogan Adat Jeschurun som funnits på Östermalm sedan 1940. Därefter har man letat efter en ny permanent lokal och haft en tillfällig plats i Judiska församlingens lokaler.

Sedan januari 2018 har fastighetsägaren på Sibyllegatan 33, Nordiska Kaffebolaget, försökt få bygglov för att göra om mattbutiken som ligger där till en permanent synagoga som ska drivas av Judiska församlingen.

Nytt hopp för ny synagoga på Östermalm

När vi rapporterade om detta i augusti 2018 hade förslaget fått avslag. Men senare visade det sig att utredningen hade grundat sig på fel fastighet – Krejsaren 17 istället för Krejsaren 20, på grund av ett missförstånd.

Grönt ljus

Nu har bygglovsansökan behandlats igen, på rätt fastighet, och den här gången får man grönt ljus av stadsbyggnadsnämnden.

Det gäller bottenvåningen i huset och entrésolplan ovanför – totalt 255 kvadratmeter – som ska anpassa till synagogans ändamål. Inga yttre ändringar på byggnaden kommer göras.

Den preliminära tidsplanen är att allt ska vara klart om nio månader.

Av handlingarna framgår det att det under processen har kommit in negativa synpunkter från grannar som upplever en "oro kring eventuell hotbild mot föreslagen verksamhet".

Fastighetsägaren har bemött detta med att "den synagoga som sedan år 1940 bedrivit sin verksamhet i olika lokaler på Östermalm inte har blivit utsatt för något allvarligare attentat" samt sagt att de kommer installera ett säkerhetssystem i fastigheten.