Här ska poesi växa fram på gatan

Nu kan förbipasserande på Skånegatan passa på att offentligt framföra sin poesi.

  • Publicerad 16:37, 10 jul 2019

Förra året fick Skånegatans sommargågata kritik från en del av de närboende på grund av bland annat ljudnivån. Till i år har staden därför satsat på att försöka få in fler aktiviteter längs gatan och även begränsat vissa uteserveringar.

Så ska Skånegatan bli en bättre sommargågata

Bland annat har ICA Bonden byggt en boulebana där man även lånar ut klot och det anordnas sommaryoga och små pop up-parker.

Nu kan man även skapa sin egen poesi genom en pop up-installation som tagit plats intill boulebanan.

Nu ska sommargågatorna fyllas av mer kultur

På den veckade skärmen sitter ett stort gäng klassiska kylskåpsmagneter redo att kastas om till diktalster av förbipasserande.

Bakom skapelsen står landskapsarkitekterna Martin Eriksson och Fredrik Matz tillsammans med koreograf/fotografen Jennifer Drotz Ruhn vars idé formades under en kurs på Stockholms Dramatiska Högskola. De vill uppmuntra människor till att uttrycka sig och kommunicera på ett annorlunda sätt.

Ny strid om Skånegatan som sommargågata

"Projektet handlar om att vara en del av ett livfullt och mångsidigt samhälle, antingen genom observerande eller aktivt deltagande. Dikterna som skrivs förändras över tid och skapar nya inslag på gågatorna. Möjligheterna att kombinera orden är oändliga." skriver de i ett uttalande.

Skärmen kommer stå kvar till mitten av september.

Jennifer Drotz Ruhn, koreograf och fotograf, Martin Eriksson, landskapsarkitekt, Fredrik Matz Foto: Jennifer Drotz Ruhn

Förändringar på Skånegatan i sommar

Boulebana: ICA Bonden har en boulebana utanför affären och gratis klot att låna.

Pop up parker: En bostadsrättsföreninga och två handlare bygger upp små pop-up parker på gatan där man kan slå sig ner, socialisera och njuta.

Mer städning: Skånegatan får fler sopkärl och utökad städning under sommaren.

Mindre uteserveringar: Exakta mått på hur stora uteserveringarna får vara. Bland annat får de inte vara bredare än 3.5 meter och inte gå ut framför grannbutiker och de boendes entrédörrar.

Trafikomledning: Justeringar har gjorts för att minska onödig trafik på sommargågatan. Bland annat har ett kvarter på Östgötagatan dubbelriktats.

Sommaryoga: Tre yoga-studios i området anordnar gratis morgonyoga ett antal dagar under sommaren.

Visa merVisa mindre