Drakenbergsparken. Här, ett stenkast från Hornstull, samt nedanför Drakenbergsparken, ska två nya skidspår anläggas enligt det grönblå styret. Foto: Hanna Thåström

Här ska Söder få skidspår – om snön kommer

De två nya skidspåren som ska anläggas på Södermalm ser ut att dröja. Först måste temperaturen ligga stabilt under noll grader.

  • Publicerad 11:30, 4 dec 2019

Det var i januari som det nya grönblå styret på Söder deklarerade att Södermalmsborna inte längre ska behöva packa med sig skidorna och dra till skogs för att få sig en härlig tur på längdskidor. Två nya skidspår i natursnö skulle nämligen anläggas, det ena i Drakenbergsparken vid Hornstull och det andra i Tengdahlsparken, nedanför Vitabergsparken.

– Det känns jättekul, de blir inte längre än 300-500 meter långa men vi tror att det kommer bli superpoppis att åka skidor mitt på Södermalm. Vi vill ju att det ska finnas möjlighet att utöva så många olika aktiviteter som möjligt här, sa Christoffer Järkeborn (M), ordförande i stadsdelsnämnden, då.

Men än ser det ut att dröja, eftersom det fortfarande är för varmt.

– Vi siktar på att spåra när temperaturen ligger stabilt under noll grader och snömängden är tillräcklig. Ikväll väntas regn och senare i veckan upp till 10 plusgrader. Så i denna snöomgång blir det inga spår, säger Andreas Evestedt, stadsmiljöchef på Södermalm.

I vädergudarnas händer

Sist stadsdelen anlade skidspår av konstgjord snö i Drakenbergsparken vintersäsongen 2013, bedömde man att markytan under tog för mycket stryk. Att det finns tillräckligt med naturlig snö för att skapa spåren är alltså en förutsättning.