Anders Sällström leder trygghetsgruppen, Södermalmspolisens satsning på närvaro ute på Söders gator. De ska ofta besöka platser med missbruksproblematik, som Dalslandstrappan. Foto: Ylva Bergman

Här ska Söderpolisen punktmarkera missbruket

Från Zinken till Hornstull, runt Mariatorget och Södra station. Här är områdena där polisen och staden ska satsa mot missbruket.

  • Publicerad 16:45, 25 nov 2017

Trots förra årets satsning från Södermalmspolisen för att minska missbruket och narkotikan i stadsdelen tycker fortfarande var sjunde Söderbo att narkotika- och alkoholmissbrukare stör ordningen. Det gör att Söder sticker ut jämfört med resten av innerstan i stadens senaste trygghetsundersökning.

De höga siffrorna fick polisen skapa en särskild narkotikagrupp, med civilspanare, och en trygghetsgrupp, med rutinerade poliser som är ute och patrullerar, som båda har haft missbruk som fokus sen ifjol.

Att de här grupperna får vara kvar är Södermalmspolisens medborgarlöfte inför 2018.

Fokus på områden med störst oro

Nytt inför nästa år är att polisen tillsammans med stadsdelen och socialen ska fokusera på områden där flest störs av missbruket.

I områden som Mellersta Högalid, de centrala kvarteren mellan Hornstull och Zinkensdamm, Mariatorget och Södra station pekar nästan var tredje person ut narkotikamissbruk som störande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Den psykiska ohälsan och missbruket märks nu mer under dygnets alla timmar. Det är idag fler personer ute på gator och på torg som mår dåligt, som behöver tas hand om och hjälpas och rapporteras för vissa brott. I de områden där oron för det här är som störst lägger vi större tyngdpunkt. Vi ska tillsammans med staden peka våra pilar åt samma håll och koncentrera oss här, säger kommunpolisen Robert Kindroth.

Inte fler poliser till satsningen

Södermalmspolisen ser flera konkreta förändringar av trygghets- och narkotikagruppens arbete. Bland annat har trygghetsgruppens patrullerande lett till att dobblarna i Gamla stan hållits borta i år och att färre Söderbor nu tycker att det staden kallar "påträngande tiggeri” är ett problem, enligt Robert Kindroth. Nu åker allt fler också fast för narkotikabrott.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trots det blir det inte fler poliser i grupperna nästa år.

– Nej, tyvärr. Vi skulle vilja det men som det ser ut i länet så behövs tillskjutande resurser på annat håll. Men jag ser medborgarlöftet som ett ankare, att vi låser fast den här resursen så att de inte kan lyftas ut till andra kommenderingar, säger Robert Kindroth.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.