MER LJUS. Det ska bli mer ljus, mer liv och mer bilfritt även på vintern i Stockholm. Foto: Mostphotos

Här ska Stockholm få vintergågata

Stockholms får sin första vintergågata. Dessutom ska det bli mer julbelysning och aktiviteter, framförallt i förorten.

  • Publicerad 06:50, 5 okt 2018

Sommargågatorna under projektet Levande Stockholm har precis stoppats undan. Men projektet ska leva vidare, det ska alltså blir mer levande även den kalla årstiden vill staden.

I år ska man testa att ha en bilfri vintergågata, på Norrtullsgatan, mellan Vidargatan och Odenplan. Delen var även sommargågata och möblerna där kommer lämnas kvar men ”anpassas till vintertid”. Även vinterväxter är utlovade.

Även Gamla Brogatan i City kan bli vintergågata, något staden tillsammans med fastighetsägare och City i samverkan kollar på.

Men det är inte bara i innerstan som det ska livas upp. Enligt staden ska flera av satsningarna vintertid riktas till de sju prioriterade stadsdelar: Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby, Skärholmen, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck. Bland annat ska det bli mer julgransutsmyckning vid Lagaplan och Östberga.

Men staden vill även få till fler aktiviteter kring alla deras utställda julgranar, som pysselverkstäder, ringdans eller musikuppträdanden, genom samarbete med lokala föreningar, kulturförvaltningen och stadsdelarna.

På samma sätt hoppas staden få till flera aktiviteter kring de kommunala isbanorna.

På Södermalm blir det repris på förra årets satsning med isbana, slängkälke och snöhög i Fatbursparken.

Järnvägsparken får även i år en stor ljusinstallation.

Tanken är att trafiknämnden ska klubba igenom vinterns satsningar på kommande sammanträde 18 oktober.