Nu ska det bli mer ljus i stan. Foto: Mostphotos/Genrebild

Här ska Stockholm leva upp även vintertid

Staden rustar för fullt för att skapa mer liv på gator och torg även vintertid. Men någon vintergågata blir det inte i år.

  • Publicerad 19:30, 11 nov 2019

Stadens projekt med Levande Stockholm har framförallt kretsat kring sommargågator och sommartorg. Men samtidigt ingår även vinterhalvåret i satsningen. Och nu börjar det rullas ut mer stämning runt om i både inner- och ytterstad hoppas staden.

Bland annat ska sex platser i år få extra "pimpade" julgranar, framförallt handlar det om färggrann belysning men kanske även exempelvis julgranskulor. Även barrträdsutställning och planer på ett vintertorg finns med på agendan.

– Vi vill aktivera det offentliga rummet även under vinterhalvåret, så att det händer något även då och inte bara julmarknaden i Gamla stan. Det ska vara vintertema, belysning men även aktiviteter, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Här får Vasastan nytt torg – del av gata byggs om

Förra året testade även staden för första gången att göra en vintergågata, Norrtullsgatan mellan Karlbergsgatan och Surbrunnsgatan. Men någon ny vintergågata blir det inte i år. Den platsen byggs just nu om till en torgyta med cykelbana. Någon annan plats var inte aktuell i i år, men kanske framöver. Nästa år lägger grönblåa ytterligare 4 miljoner på projektet Levande Stockholm, från 18 till 22 miljoner kronor.

– Det är för att vi ska kunna knåda idéerna lite mer och tänka lite nytt och i spännande banor, säger Daniel Helldén.

Här ska det bli mer levande i vinter

Pimpade julgranar, med färgglada lampor på sex platser: Östberga, Bagarmossen (Lagaplan), Skarpnäck (Brandparken), Akalla (Akalla torg), Hässelby (Hässelby torg) och Odenplan.

Belysningsinstallation i Skarpnäck (Brandparken)

Belysningsinstallation i Järnvägsparken. Evenutellt även ytterligare vid Sergels torg utöver belysningsprojektet Stockholmsjul.

Barrträdutställning på Odenplan med belysning.

Vintertorg. Inte helt spikat. Liljeholmen utreds där taket vid torget kan få belysning eventuellt annan möblering. I framtiden kan vintertorgen även innehålla aktiviteter.

Kulturevenemang på platserna ovan utreds, likt det samarbete som flera sommargågator hade i somras, eventuellt även aktiviteter av stadsdelarna.

Visa merVisa mindre