Förändring. Här i det gamla polishuset i Vallentuna centrum vill kommunen ha studentbostäder i framtiden. Foto: Robin Högberg

Här ska Vallentuna få studentbostäder

Den 12 mars beslutade kommunen att studentbostäder ska byggas i Vallentuna centrum – där det gamla polishuset står idag. Nu utlyser kommunen en markanvisningstävling.

  • Publicerad 14:07, 1 apr 2019

Vallentuna ska få sina första studentbostäder.

Platsen blir det gamla polishuset i centrum, i korsningen Gärdesvägen/Allévägen bredvid Kulturhuset, där tomten är cirka 900 kvadratmeter stor.

– Det finns ett pågående arbete för att skapa ett Vallentuna som är mer sammanhängande, där luckorna i staden blir färre. Studentbostäder är en av många pusselbitar för att addera nya saker till centrum. Det innebär att man kan bo här i alla skeden i livet, att Vallentuna-barn kan välja att plugga på hemmaplan och att nya människor kan upptäckta Vallentuna, säger Olle Nordberg, som är projektchef för centrala Vallentuna.

I startgroparna

Planerna är precis i startgroparna. Den 12 mars beslutade kommunstyrelsens plan- och miljöutskott att utlysa en markanvisningstävling – det innebär att byggföretag får skicka in förslag på hur man kan bygga och förvalta studentbostäder på den här platsen. Därefter ska bästa förslaget utses, och sista dagen att skicka in sitt anbud är den 13 maj.

Hur många studentbostäder det blir beror på hur byggaktören väljer att nyttja ytan.

– Det blir ju jättespännande att se hur exploatörerna tänker. Det finns många typer av studentbostäder så det ska bli spännande att se, säger Aina Larsson, projektledare på kommunen för studentbostäderna.

Efter sista ansökningsdagen kommer kommunen titta på alla förslag och se vilka som uppfyller kraven. Därefter kommer Vallentunabor få komma med inspel på förslagen. Planen är att detta ska göras antingen innan sommaren, eller efter, och att en vinnare ska koras kort därefter.

Därefter kan arbetet med en ny detaljplan påbörjas.

Så de färdiga studentbostäderna ligger en bit fram i tiden?

– En detaljplan tar ofta 1-2 år och därefter börjar utbyggnaden, säger Aina Larsson.

Idag finns kommunens elevhälsa och Optimus, mottagningsenhet för nyanlända elever, i huset.

Vad händer med verksamheterna som är i huset idag?

– Vår fastighetsavdelning kommer arbeta med att hitta nya, bra lokaler för dessa.

Stockholm Direkt