Foto: Mostphotos/Andrei Nekrassov

Här skedde alla inbrott på Södermalm

Vissa delar av ön är mer drabbade än andra.

  • Publicerad 06:56, 14 sep 2017

I augusti visade statistik från Brottsförebyggande rådet att inbrotten i Stockholms stad ökat med 31,8 procent i år jämfört med samma period förra året. Men på Södermalm har trenden varit den rakt motsatta.

13-åring gjorde inbrott – hemma hos tulltjänsteman

Under första halvåret 2015 begicks 150 fullbordade inbrott på Söder. 2016 sjönk siffran till 115 och i år är den nere på 101 – och då har man dessutom räknat in två extra månader, ända till 1 september. Robert Kindroth, kommunpolis, tror att det finns flera orsaker bakom.

– Vi har jobbat aktivt med att stoppa bilar om nätterna, där vi gjort en hel del beslag av möjliga brottsverktyg som mejslar och slipmaskiner. Vi har också tagit fler som kört drogpåverkade, vilket hindrat dem från att kunna bege sig vidare och begå brott, säger han och fortsätter:

– Men jag tror inte vi ska slå oss för mycket för bröstet. Vi har för tillfället inga ligor på Södermalm. Det i kombination med att vi får allt mer medvetna medborgare som håller ögonen öppna spelar förstås stor roll.

Inbrott i kyrka på Södermalm

Äldre hus mest drabbade

De inbrott som trots allt inträffat i år är ganska jämnt fördelade över Södermalm, med en övervikt kring Mariatorget. Minst drabbat är området Sofia, där särskilt Hammarby Sjöstad sticker ut som allra mest fredat – med bara fyra inbrott under 2017.

– Det beror troligen helt enkelt på att fastigheterna där är nybyggda och svårare att ta sig in i, till skillnad från de äldre husen som har mer lättforcerade dörrar. Men utöver det är det svårt att dra några geografiska slutsatser.

Polisen varnar för nya inbrotten: "Folk vaknar skräckslagna"

Ingen våg av fönsterklättrare

I juni varnade Södermalmspolisen för att en inbrottsvåg likt den i fjol, när tjuvar tog sig in via lägenhetsfönster, skulle kunna bli aktuell igen. Men hittills har bara ett sådant exempel inträffat, då en 13-åring under tisdagsnatten klättrade in genom ett fönster i Gamla stan - och hamnade rakt i famnen på en sovande tulltjänsteman, som kunde gripa killen direkt.

101 inbrott på Södermalm hittills i år

Högalid: 21

Maria: 34

Katarina: 21

Sofia: 12 (varav 4 i Hammarby Sjöstad)

Gamla Stan: 13

Totalt 101 fullbordade inbrott i lägenheter/radhus/villor mellan 1 januari och 1 september 2017.

Källa: Södermalmspolisen

Polisen tipsar

Robert Kindroth vill skicka med några rekommendationer till Södermalmsbor som oroar sig för ovälkomna besök.

– Se till att byta portkoder med jämna mellanrum och var noga med vilka ni släpper in i trapphusen. Det räcker långt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.