BLIXTNEDSLAG. Våren blev vinter igen och på tisdagskvällen slog blixten ned i Upplands Väsby. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Här slår blixten ner – mitt i snöstormen

På tisdagskvällen fick polisen in flera samtal om en detonation i centrala Väsby. Ljudet visade sig komma från ett blixtnedslag med efterföljande åskknall. Åskväder i februari hör dessbättre till ovanligheterna.

  • Publicerad 11:10, 26 feb 2020

Det var sådan kraft i laddningen i molnet.

Klockan 20.20 på tisdagskvällen hördes en kraftig smäll över stora delar av Upplands Väsby.

– Regionledningscentralen fick in flera samtal från bland annat centrala Väsby, Hasselbacken och Hagvägen om att man hört något som man upplevde som detonationer, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen fick i samverkan med bland annat SMHI information om att ljusskenet som hade bevittnats av flera personer kom från ett blixtnedslag med påföljande åskknall.

– Vi har varit i området med patruller, men jag har inte mer information än vad som står i händelserapporten, säger Towe Hägg.

Inte långt från Oxundavägen

Henrik Reimer, meteorolog på SMHI, bekräftar att blixten slog ned 20.20 i Upplands Väsby. Enligt koordinaterna har det skett i Runby, inte långt från Oxundavägen.

– Det är bara Väsby som drabbats och det är ett enda blixtnedslag av "mellanstyrka", säger han.

Att det åskar i februari hör inte till vanligheterna, men när det händer är det oftast i samband med en kraftig regnskur eller snöby. Fenomenet kallas "thundersnow".

– Det var sådan kraft i laddningen i molnet. När alla snöflingor och iskristaller i molnet färdas upp och ner slår de emot varandra och överför elektrisk laddning. I moln med kraftig uppåtriktad vind eller konvektion, som i detta fallet, blir det tillräcklig spänning för att få åskurladdning, förklarar han.

Lågtryck över Gotland

Den här gången verkar det vara ett djupt lågtryck över Gotland som dragit i gång åskvädret.

– Vindarna har hjälpt till att dra in fukt över havet och även dra i gång konvektionen, säger han.

Risken för ytterligare åskväder i Upplands Väsby är inte stor, enligt Henrik Reimer.

– Den risken är ganska liten, det är inte säsong för det, säger han och avslutar med en färsk väderleksrapport för onsdagen i Väsby:

– Det blir molnigt i dag, det är inte helt omöjligt att det kommer en snöby under dagen.
Temperaturen ligger kring nollan.

Labradoren Zira ormbiten i Törnskogen

Nyheter Matte vill varna andra hundägare: "Huggormarna har vaknat" Promenaden i Törnskogen slutade med dropp och nästan ett dygn på djursjukhuset för labradoren Zira, 4. Hon blev med största sannolikhet biten av en huggorm. Nu vill matte Viveca Jarkovsky varna andra...lördag 4/4 7:15

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00
Stockholm Direkt