Andra alternativ. Järfälla kommun slutar nu att servera halalslaktat kött, bland annat i skolor. Elever som tidigare ätit halalkött kommer istället att erbjudas vegetarisk mat eller fisk. Genrebild. Foto: Karin Nilsson

Här slutar de servera halalkött i skolorna

I runt tio år har Järfälla erbjudit halalkött i skolmatsalarna, men sedan i somras gäller nya livsmedelsdirektiv i kommunen. Något som innebär att man slutat servera halalslaktat kött.

  • Publicerad 16:32, 26 aug 2019

När det nya läsåret nu dragit igång finns det inte längre halalslaktat kött på matsedeln i Järfällas för- och grundskolor, eller i andra kommunala verksamheter.

Detta efter att nya livsmedelsdirektiv har börjat gälla under sommaren, något som Mitt i Järfälla var först att rapportera.

Orsaken till att det är slut med halalslaktat kött är djurskydd.

– Det fanns ingen anbudsgivare som kunde leverera halalkött och som också uppfyller djurskyddskraven, och djurskyddskraven är det vi måste prioritera, säger Kerstin Svensson, upphandlingschef vid Järfälla kommun, till JärfällaDirekt.

Men det finns väl svenska slakterier som bedriver halalslakt men ändå uppfyller svensk djurskyddslagstiftning?

– Ingen av de som lämnade anbud gjorde det, och enligt lagen om offentlig upphandling måste vi välja bland de anbud som kommer in. Det fanns de som uppfyllde djurskyddskraven men inte för halalslakt, och då prioriterade vi djurskyddskraven, säger Kerstin Svensson.

Gjort undantag tidigare

I tidigare avtal har kommunen ställt lägre krav på halalprodukter jämfört med annat kött, och bara ställt kravet att djuret ska vara bedövat vid slakten.

Men nu när det nya avtalet skulle skrivas gick kommunen på Upphandlingsmyndighetens Bas- och avancerade krav, som har uppdaterats sedan sist. I det nya avtalet ingår alltifrån slaktmetod till transport och information om ursprung, även för halalprodukter.

Ingen av de som gav anbud denna gång mötte alltså alla krav vad gäller halalslaktat kött, eller så fanns inte sådana produkter i sortimentet, enligt kommunen.

De barn och elever som tidigare ätit halalkött kommer istället att erbjudas ett vegetariskt alternativ eller fisk. Varannan vecka gäller det två måltider, och varannan vecka en måltid. Det nuvarande livsmedelsavtalet gäller till sommaren 2021.

Stockholm Direkt