Sortering. Rätt sak på rätt plats gäller för när julen ska städas bort. Granar ska läggas på särskild plats. Foto: Mostphotos

Här sorterar du granen rätt när julen ska städas bort

Har granen gjort sitt för i jul? Glöm inte bort att den ska källsorteras ordentligt på lämpligt ställe. Runt om i Solna finns flera inlämningsställen.

  • Publicerad 11:56, 8 jan 2020

På måndag är det tjugondag Knut, dagen då julen av tradition städas ut. För de Solnabor som passar på att kasta ut granen redan i helgen finns några särskilda platser där det går att lämna in de barriga träden.

Precis som tidigare år ordnar Solna stad särskilda platser för inlämning. På Solnaplan finns en bemannad mottagning lördag och söndag mellan 10.00 och 14.00.

Ytterligare fem obemannade platser finns i Huvusta, Bergshamra, Ulriksdal, Arenastaden och Järvastaden/Bagartorp.  

Granarna som lämnas in flisas sönder och blir sedan fjärrvärme.

De som inte hinner i helgen eller vill vänta med julstädningen hänvisas senare till närmaste återvinningscentral där granarna sorteras som trädgårdsavfall.

Det går även att lämna in granarna på mobila miljöstationer. Då ska granen förpackas i en plastpåse.  

Exakta adresser för granmottagningen finns på kommunens hemsida.

På kommunens sajt finns även exakt information om diverse julrelaterat avfall. Bland annat står att läsa att överblivet sinkspad ska samlas in i en petflaska eller burk och slängas i hushållssoporna för att inte täppa till rören.

När det gäller julklappspapper ska det sorteras som pappersförpackning.

Stockholm Direkt