Regerande mästare. Ulla Ny är ofta med på topplistan när alla matcher är färdigspelade.. Foto: Mikael Andersson

Här spelar pensionärerna curling – utan is och kvastar

På vintern är det svårt att spela boule. Då drar ett gäng pensionärer till tennishallen i Jakobsberg för att spela mattcurling istället. "Kamratskapen är toppen", säger Runa-Lisa Klingberg.

  • Publicerad 16:33, 28 feb 2020

Det finns vissa knep för hur man ska tänka

Mattcurling, eller det mer internationellt klingande namnet unicurl, är en sport som i mångt och mycket påminner om curling på is. Med några undantag. Här finns varken isbana eller kvastar. Istället utövas sporten på nålfiltsmatta och stenarna kastas snarare än skjuts över banan. Men målet är detsamma – det gäller att positionera sig bättre än sin motståndare i boet.

– I Stockholm är sporten inte så känd. Det är mer vanligt på västkusten och det lär vara väldigt populärt i Japan. Det är mycket av en handikappsport också, berättar Ingvar Hall, 85, som är en av deltagarna.

Lockar många deltagare

Doften av svettiga gympaskor och liniment ligger tät i tennishallen denna onsdag. Det är en glad och avslappnad stämning när pensionärerna från SPF i Järfälla börjar trilla in för att spela.

Lite längre bort i hallen spelas det tennis, men det är mattcurlingen som lockat flest deltagare den här dagen. I vanliga fall brukar de vara runt 15. Idag är de över 20 personer. När det inte spelas pratas det friskt mellan omgångarna, om både det ena och det andra.

Koncentration. Spänningen är stor när Svante Hartzell kastar iväg sin sten. Foto: Mikael Andersson

Poängställning. Ulla Ny och Bo Dahlgren skriver upp hur det går i matcherna. Foto: Mikael Andersson

Liknar boule och bowling

Många av deltagarna har tidigare haft boule och bowling som favorithobby. Därifrån är inte steget långt till mattcurling, som har många snarlika ingredienser.

– Det här är min vintersport. På somrarna spelar jag boule. Kamratskapen och spelet är toppen, när det inte finns boule på vintern, säger Runa-Lisa Klingberg, 81, som spelat mattcurling i fyra år.

Allting startade för runt 20 år sedan. Då höll SPF:s mattcurlingspelare till i Viksjös tennishall, men flyttade till Jakobsbergs tennishall några år senare. När Bo Dahlgren, 72, anslöt för sex år sedan hade de redan flyttat in i sin nya hemmahall. Idag är han en av de mer aktiva mattcurlingspelarna och är även den som håller i tävlingarna.

– Idag är snittåldern runt 80 år, men vi hoppas att det ska fyllas på med lite yngre pensionärer, säger Bo Dahlgren, som också stod som dagens vinnare med tio vinster och två oavgjorda matcher.

Gemenskapen är det viktiga

Trots dagens totalseger framhåller han att det är gemenskapen som är det viktiga. Likt många av deltagarna har han en bakgrund inom bowling.

– Vi har det lite lättare, i och med det. Vi är mjuka i kroppen och kan böja oss ner när vi kastar.

Han är en av dem som brukar vara med och tampas i toppen under tävlingsdagarna. Inför dagen var det däremot Ulla Ny, 75, som stod som regerande mästare. Hon är en av dem som spelat allra längst. Hon började spela redan 2006.

– Det brukar gå ganska bra för mig och Bo, men det finns flera som brukar vara med där uppe.

Vilka är dina bästa knep för att bli en bra mattcurlingspelare?

– Det finns vissa knep för hur man ska tänka. Man kan räkna ut hur många poäng som räcker för varje sten och gardera sig, säger Ulla Ny, som menar att rutinen är hennes starkaste kort på banan.

Nålfiltsmatta. Stenen glider fram över den 13 meter långa mattan. Foto: Mikael Andersson

Mattcurling. Det gäller att hamna så nära mitten av boet som möjligt. Foto: Mikael Andersson

Mattcurling i Jakobsberg

Det är pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Järfälla som ligger bakom mattcurlingen som spelas varje onsdag klockan 10 i tennishallen i Jakobsberg. Att spela kostar 40 kronor.

I vanliga fall är curlingmattorna 14 meter långa med stenar som väger 4,2 kilo. Järfällapensionärernas stenar väger dock runt tre kilo. Alla möter alla i totalt tolv matcher var. De fyra nålfiltsmattorna de spelar på är 13 meter långa.

Mattcurling påminner om curling på is, men spelas på nålfiltsmatta utan kvastar.

Stockholm Direkt