Nu sätter sprängningarna för nya tunnelbanan igång på allvar. Foto: Sacharias Källdén

Här sprängs det för nya tunnelbanan

På måndag smäller det i Barkarby! Då inleds de första sprängningarna för arbetstunnlar i arbetet med t-banans utbyggnad. Men fler tunnlar är på gång även i Nacka, Söderort, City och på Södermalm

  • Publicerad 20:00, 3 mar 2019

För att elva nya tunnelbanestationer ska kunna bli verklighet krävs insatser både ovan och under jord. På måndag inleds sprängningarna för den första arbetstunneln, närmare bestämt under Barkarbyfältet.

Före årets slut ska elva arbetstunnlar vara på plats i Järfälla, Nacka, Solna och Stockholm, men det tar inte slut där. Totalt sett handlar det om 15 tunnlar, och på alla dessa platser kommer det att sprängas förr eller senare:

Blå linje till Barkarby. De mörkblå knorrarna föreställer arbetstunnlar. Foto: Region Stockholm

Blå linje till Barkarby

Barkarby – mellan Veddestavägen och Äggelundavägen ska det sprängas för tunnel, alldeles i närheten av de planerade uppgångarna för stationen Barkarby.

Barkarbystaden – här kommer en arbetstunnel att sprängas fram mellan platserna för västra och östra tunnelbaneuppgången öster om Herculesgatan.

Anslutning Akalla – mellan stationerna Akalla och Barkarbystaden vid Kista golfcenter smäller man för ännu en tunnel.

Gul linje till Arenastaden. De mörkblå knorrarna föreställer arbetstunnlar. Foto: Region Stockholm

Gul linje till Arenastaden

Arenastaden – vid platsen för den planerade tunnelbaneuppgången dundrar man på för en tunnel som ska ligga mellan Råsundavägen och Dalvägen. Alldeles i närheten ligger bland annat Solna gymnasium.

Hagalund – nordöst om den planerade tunnelbaneuppgången vid Solnavägen blir det sprängningar.

Hagastaden – mellan de planerade tunnelbaneuppgångarna Karolinska Institutet och Torsplan sprängs det för en tunnel som sträcker sig till Tomtebodavägen.

Blå linje till Södermalm, Söderort och Nacka. De mörkblå knorrarna föreställer arbetstunnlar. Foto: Region Stockholm

Blå linje till Södermalm

Anslutning Kungsträdgården – sprängningar för tunnel kommer att ske under Blasieholmen.

Station Sofia – i området kring den planerade stationen blir det en arbetstunnel som bland annat kommer att sträcka sig ut mot Fotografiska och Viking Line i Stadsgården.

Station Hammarby Kanal – här blir det sprängningar för en arbetstunnel som sträcker sig från Lumaparken ner till Virkesvägen och Kulturama.

Blå linje till Söderort

Station Gullmarsplan – vid den nya superknutpunkten för tunnelbana, tvärbana och bussar blir det en arbetstunnel som har sin mynning vid Sundstabacken, under bron

Anslutning Sockenplan – norr om tunnelbanestationen, vid korsningen Palmfeltsvägen-Enskedevägen blir det ännu mer pangpang.

Blå linje till Nacka

Station Sickla – norr om Värmdövägen, mellan planerade uppgångarna Saltsjöbanan och Alphyddevägen, ska det smällas för en tunnel som sträcker sig österut, under OKQ8-macken och bort till Nacka station.

Station Järla – även här spränger man norr om Värmdövägen, närmare bestämt i området mellan Nacka kyrka och Järla sporthall.

Station Nacka – öster om den planerade tunnelbaneuppgången vid Jarlabergsvägen krämar man på med mer dynamit.

Utbyggd depå i Högdalen. Den mörkblå knorren föreställer arbetstunnel. Foto: Alexander Kuronen

Utbyggd depå i Högdalen

Söder om Örbyleden, väster om Hökarängsskolan blir det sprängningar för arbetstunnel på grund av arbetet med att bygga ut Högdalsdepån.

När och i vilken ordning arbetet med arbetstunnlarna ska inledas är ännu inte klart. Undantaget är just tunneln i Barkarby där både tillstånd och entreprenör redan är på plats.