SVAMPSÄSONG. Helgen efter nästa äger en utställning rum på Görvälns slott. Vad som ställs ut? Det lokala svamputbudet, så klart. Foto: Charlotte Årling

Här ställer de ut Järfällas lokala svampar

Fler än 100 olika sorters svampar finns i Järfällatrakten. Det menar Karin Hanze som är en av arrangörerna bakom den lokala svamputställningen på Görvälns slott om några veckor.

  • Publicerad 16:40, 11 sep 2020

Helgen den 19 – 20 september bjuder Järfällas naturskyddsförening in till en lokal svamputställning utanför norra paviljongen vid Görvälns slott.

Här kommer man kunna beskåda det mesta från det lokala svamputbudet, få den egenplockade svampen identifierad, samt lära sig allt som är värt att veta om svampar och svampplockning.

– Här finns mycket! Vi brukar kunna plocka ihop mer än ett hundratal olika svampsorter. Just nu är det tyvärr klent på matsvamp, men annars så här års brukar man kunna hitta blek taggsvamp och kremlor, säger Karin Hanze, en av arrangörerna till utställningen.

"Plocka hela svampen"

För den som vill ta med sig sin egen svamp till utställningen finns det en del saker att hålla koll på, menar Karin Hanze.

– Tänk på hur man förvarar svampen. Gärna i en luftig korg, och absolut inte i en plastpåse. Plocka också hela svampen, med foten. Då blir det lättare att identifiera den. Svampen ska gärna också vara högst någon dag gammal, säger hon.

Utställningen pågår både lördagen och söndagen mellan klockan 12–16. Det är också gratis och öppet för alla. Ingen föranmälan krävs.