Clown. Lidiana Barros skojar med barnen på Satellitens förskola. Nu har den stängt eftersom lokalen är för liten. Foto: Ylva Bergman

Här stänger förskolan – efter 100 år

Stadens regler sätter stopp för den anrika förskolan Satelliten på Karlbergsvägen i Vasastan. I fredags stängde den igen. Men trots vemodig stämning ställdes det till med fest.

  • Publicerad 16:16, 27 aug 2018

Både personal och föräldrar har kämpat för förskolans överlevnad men stadens besked har inte gått att ändra på. De 27 barnen behövde bli 10 för att förskolan ska få fortsätta hålla öppet, på grund av att lokalen enligt stadens riktlinjer är för liten. Att driva förskolan vidare med 10 barn är något som företaget som driver den, Inspira, tycker är ohållbart.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det känns så klart jättetråkigt, det har varit en fin förskola i en lokal där det funnits verksamhet för barn i över 100 år, säger förskolechefen Sara Bark.

I lokalen som ägs av Gustav Vasa församling fanns en av Stockholms tidigare barnstugor som öppnade redan 1909. Flera äldre personer har hört av sig och berättat om deras tid som barn i lokalen, berättar Sara Bark.

Trots att vemodet ligger i luften under den sista dagen på förskolan så avslutas eran Satelliten med en fest. Det är föräldern Sara Törnquist som bjudit in clownen Lidiana Barros som bjuder på show tillsammans med barnen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Min son har gått här sedan han var 1,5 år, hösten 2014. Vi föräldrar älskar förskolan och framför allt de fantastiska pedagoger som arbetar här, så jag kände att jag ville göra något för att visa min uppskattning, säger Sara Törnquist.

Sara Törnquist fixade underhållning för barnen på förskolan Satellitens allra sista dag. Foto: Ylva Bergman

Stockholms stads riktlinjer för fristående förskola

"Ett riktmärke i bedömningen av hur många barn lokalen är lämplig för är att varje barn ska ha tillgång till 7,5 kvm" skriver Stockholms stad i sina riktlinjer för förskolelokaler.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Ny barbershop satsar på stjärnfylld gatufest

Nyheter "En fest för grannarna" – Kända artister väntas uppträda på bakgata på Kungsholmen En ny barbershop "för alla, inte bara hipsters" med kafé har öppnat på Kungsholmen. Nu planerar de bjuda alla nya grannar på stjärnspäckad gatufest med flera lokala aktörer och kända artister.tisdag 20/11 18:21