Här står omstridda kedjehusbygget i lågor

På nyårsafton utbröt en brand i det omstridda kedjehusbygget på Hammarbyhöjden. Händelsen inträffade ett dygn efter att fastighetskoncernen ALM Equity meddelat att deras dotterbolag Småa AB säljer bygget.

  • Publicerad 15:40, 2 jan 2020

År av förseningar, miljonvite – och nu misstänkt mordbrand. På nyårsafton stod Hammarbyhöjdens sorgebarn, det halvfärdiga kedjehusbygget, i lågor.

Larmet kom strax före klockan 22, och en och en halv timme senare meddelade polisen att branden var släckt. En man kunde gripas i närheten och anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Det stillastående bygget i slänten mellan Thunbergsgatan och Sparrmansvägen skulle stå färdigt redan 2015. Men projektet, som heter Vita Staden och även involverar elva lyxiga radhus, har kantats av motgångar. Radhusen ansågs färdiga först 2018 och visade sig vara både svårsålda och fuktskadade. När det gäller de sex kedjehusen meddelade byggbolaget ALM Equity i höstas att de kan stå färdiga någon gång runt årsskiftet 2020–2021.

Såldes dagen innan

Efter nyårsaftonens brand hopar sig dock nya frågetecken, och inte blir man klokare av ALM Equitys senaste giv. Dagen före branden meddelade de nämligen att dotterbolaget Småa AB avyttrar den etapp av projektet som innefattar de halvfärdiga kedjehusen.

ALM Equitys vd Joakim Alm kommenterar beslutet i ett pressmeddelande, där han säger sig vara övertygad om att den nya ägaren kommer att göra "ett utmärkt jobb" med att bygga klart etappen.

– De besitter en stor kompetens inom projektering och byggnation och vi bedömer att projektet passar deras verksamhet väl. Vi kommer följa byggnationen med spänning och ser fram emot att se husen färdigställda och inflyttade, säger Joakim Alm.

Av pressmeddelandet framgår att fastigheterna avyttrats för 28,5 miljoner kronor men inte vem den nya ägaren är. SöderortDirekt söker Joakim Alm för en kommentar.

Efteråt. Det lyxiga radhusbygget som stått still i Hammarbyhöjden i flera år brann på nyårsafton. Så här såg det ut på torsdagen samma vecka. Foto: Jannie Flodman

Upprörda grannar. Felix Thorstensson och Stefan Haag anser att byggbolaget och staden varit dåliga på att informera de boende om kedjehusbygget. "Om det fortsätter dra ut på tiden kommer jag att kolla på något annat ställe att bo på", säger Felix. Foto: Jannie Flodman

Flera invånare i Hammarbyhöjden har uttryckt frustration och ilska över de halvfärdiga kedjehusens förfulande inverkan på området. En av dem är Stefan Haag som bor i kvarteret Korsspindeln, endast några meter från det nu även brandhärjade bygget.

– Det ser skitfult ut! Man vill inte bo på en byggarbetsplats, säger han.

Han poängterar att han inte är någon rättshaverist som är emot att det byggs, men anser att det är tråkigt när det är "dåligt gjort" och "sköts oprofessionellt". Däremot blev han aldrig särskilt rädd av branden, trots att den var precis i närheten av hans familjs hem. Vinden blåste åt andra hållet och han tror inte att elden skulle kunna spridas till deras hus, men å andra sidan till de intilliggande träden.

– Jag är inte orolig. Det är bara tråkigt att det inte händer något och att det är sådan brist på information om projektet. Men jag börjar bli luttrad, säger Stefan.

– Det kan låta cyniskt och elakt, men nu kanske de blir snabbare på att åtgärda det här. När de ser att det utgör en fara när husen bara står där så kanske de får lite "eld i baken".

Dramatiska scener. Så här såg det ut på nyårsaftonskvällen i slänten mellan Thunbergsgatan och Sparrmansvägen. Foto: Stefan Haag

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Nyheter "Kan området som min ena hand" Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.torsdag 26/3 12:00