"Godiståget" av Kerstin Grahn. Foto: Leif Oldenburg

Här står pepparkakshus på rad

Nu står pepparkakshusen på rad i Folkets Hus på Skytteholmsvägen – och fler lär det bli. Solnaborna har drygt en vecka på sig att lämna in bidrag.

  • Publicerad 07:04, 6 dec 2018

BIDRAG. Anne Paiho på Folkets Hus har själv bakat ett bidrag. Foto: Leif Oldenburg

Senast den 19 december ska bidragen vara inlämnade. Dagen efter koras vinnaren. Och det behöver inte vara just ett pepparkakshus – fantasin kan flöda fritt.

Alla som besöker Folkets Hus får lägga en röst på sin favorit. Just nu står det sex bidrag på ett bord i ett rum intill receptionen.

– Vi har konferenser i stort sett varje dag och gästerna lägger röster. Ju tidigare man lämnar in sitt bidrag desto större chans har man så klart att få röster, säger Anne Paiho på Folkets Hus.

Årets bidrag spänner alltifrån ett långt godiståg som tuffar fram genom bomullssnön till en pepparkaksiglo.

Anne Paiho har själv skapat ”Attefallaren” med Attefallshusen på 25 kvadratmeter som förebild.

– Man kan se det som ett litet debattinlägg. Det pratas mycket om bostadsbristen och hur svårt det är för barn som vill flytta hemifrån.

Hon fick hjälp hemma i köket av två egna barn och tre bonusbarn i åldrarna sex till tolv år.

– Det var inte så jobbigt. Bara barnen höll sig lugna.

Den 20 december tillkännages vinnaren i årets pepparkakstävling. En korg med julgodis står och väntar på Folkets Hus.

Pepparkakor

Det är oklart hur länge det har bakats pepparkakor, men när kung Magnus Eriksson gifte sig med Blanka av Namur 1335 bakades det mängder av pepparkakor.

I kokböcker dyker receptet upp första gången på 1700-talet.

Världens största pepparkakshus bakades i Bryan i Texas vid en insamling till ett sjukhus i trakten. Bakandet krävde 7 200 ägg, 22 000 godisbitar, 800 kilo smör och 3 000 kilo mjöl.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Vårsalongen väntar på verk

Nyheter Inlämning till konsthallen i februari Premiären blev en succé – och nu är det snart dags igen att lämna in verk till Vårsalongen i Folkets Hus konsthall.söndag 16/12 9:45

Fint körbesök på Folkets Hus

Nyheter Julkonsert med Vocal Vikings och Lemon Squeezy På måndag den 17 december är det dags för årets julkonsert i Solna Folkets Hus på Skytteholmsvägen. I år står barbershopkören Vocal Vikings på scenen tillsammans med världskvartetten Lemon Squeezylördag 15/12 18:52

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29